BİR ÜRÜNÜN ORGANİK OLABİLMESİ İÇİN…
-Türkiye’de hızla yayılan ‘organik tarım’ gerçekten organik mi?
Samim Saner: Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir tarımsal üretim biçimidir. Buradaki amaç toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.
Organik ismi altında birçok yerde menşei belirsiz ürünler satılabildiğini ve bunların uzaktan yakından organiklikle ilişkisi olmadığını görebiliyoruz. Bir ürünün organik olabilmesi için toprağından üretimindeki son aşamalarına kadar her adımının organik yönetmeliğine uygun hazırlanması gerekiyor. Tahta kasa, karton kutu içinde pazarlanan ürünler ya da sap saman içinde satılan yumurtalar tüketiciler tarafından “organik” gibi algılanmaktadır. Organik ürünler etiketlerinde organikliği belirten özel bir hologram içerirler. Üzerinde “Organik tarım” yazan Türkiye haritası biçiminde bir logodur bu. Ürün üzerinde bombu sarısı görseli olması, “doğal” vb ifadeler bulunması, ürünün organik olduğu anlamına gelmez.
Organik ürünler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş gözetim kuruluşlarının verdiği sertifika ile belirlenir; tüketicilerimiz satın aldıkları ürünün sertifikalı olup olmadığını sorgulamalıdırlar. Çürük ve ezik ürünler her zaman doğal ve organik olarak algılanır fakat bu inanış doğru değildir. Çürük ve yaralı-bereli ürün hiçbir koşulda gıda olarak tüketilemez.
-Naylon poşetler gıda güvenliği açısından ne kadar zararlı?
Samim Saner: Gıda ile doğrudan temas eden poşet, saklama kapları gibi malzemelerin TGK Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler yönetmeliğine uygun olmaları gerekmektedir. Üzerlerinde gıda ile temasa uygun olduğuna dair kadeh/çatal-bıçak logosu veya gıda ile temasa uygun olduklarına dair cümle içerirler.
geçen gördüm ORGANİK SİGARA TÜTÜNÜ YAZMIŞLAR..YUH DEDİM...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.