<
Ana SayfaBankacılık"Rüzgarın nereden geldiği çok önemli'---

"Rüzgarın nereden geldiği çok önemli'

5 / 16
Rüzgarın nereden geldiği çok önemli'
28 Şubat 2013 - 14:10 www.finansgundem.com

Sberbank Denizbank için üçüncü sermayedar. Siz de genel müdür koltuğunda üç farklı sermayedar ile çalıştınız. Birbirlerinden nasıl ayrışıyorlar?

Zorlu Grubu, milli burjuvaydı. Zorlu Grubu döneminde sürekli bir büyümeyle 35’e yakın bankanın sistem dışına çıktığı bir ortamda biz hep yükseldik. Bunu yapabilmenin sırrı kurumsal yönetişimden geliyor. Hissedarlıkla yönetimi birbirinden ayırarak yönetime yetki devrini sağladığımız için yürüyebildik. Bu nedenle birçok grup bankasından kendi yatırımlarını finanse ederken biz farklı bir çizgi izledik. Ahmet Nazif Zorlu’da sermayedar olarak yönetime bu olanağı sağladı. Ancak yerli sermayedar olarak bu işe sürekli para enjekte edebilme kapasiteniz yoksa bu düzende ne kadar karlı büyürseniz büyüyün, tasfiye olma riski var. Zorlu, bunu görerek hisselerini satmayı tercih etti. Rekor fiyatla satışı gerçekleştirebildik. 2,5 milyar dolar alarak kendi yatırımlarına devam etti. Dexia ise Avrupalıların kamu aktiflerini fonlayan bir banka konumuna sahipti. Bu nedenle sadece Belçika ve Fransız bankacılarını değil bu ülkelerin politikacılarını da tanımı olduk. Tam bir Avrupalı olan Dexia’nın risk gibi bazı durumlarda yardımcı olmanın yanında engelleyici, geciktirici tavırları oldu. Örneğin Hazine bonosu alırken bile zorlandığımız oldu. Şunu söyleyebilirim; kıta Avrupası kültürü çok insiyatif kullanmaktan yana değil. Bugün Avrupa’da yaşanan krizin bir nedeni de bu. Dexia CEO’su Pierre Mariani elinden geleni yaptı ama kurallar nedeniyle her şeyi yapamıyorsunuz. Biz riskini iyi ölçen bir banka olduğumuz konusunda onları da ikna edebildik. Hissedarın özvarlığının negatif olmasına rağmen kriz dönemini sağlıklı atlattık. Bu noktada krizde bile sağlıklı kalınabileceğini onlara da kanıtlamış olduk. Sberbank ise farklı bir kültürü olan Rusya’nın en büyük oyuncusu. Sberbank CEO’su Herman Gref, 2000–2007 döneminde Putin hükümetinde Ekonomi Bakanlığı yapmış biri. Bir kamu bankasını birçok zorluğa rağmen, Avrupa’nın üçüncü en karlı bankası durumuna getirmiş. Bu anlamda cesur biri. Değişim odaklı Gref’in liderliği Sberbank’ın yanında bizim için de çok önemli diye düşünüyorum.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster