Sanat piyasası 300 milyon dolara yaklaştı
İmre Tüylü Yapı Kredi Private Banking olarak sanat danışmanlığı hizmetlerine olan talebin her sene yüzde 200 oranında arttığına işaret ederek çağdaş sanata olan ilginin her geçen gün arttığını gözlemlediklerini söyledi.
Tüylü, “Klasik sanat ürünleri hala çok ilgi görüyor ama artık çağdaş sanatın da önemi anlaşılıyor. Bu konuda düzenlenen fuarların sayısı da artmaya başladı. Bazen bir tablonun boyutu bile fiyatlamada çok etkili olmaya başladı. Geçtiğimiz senelerde yaptığımız bir araştırmada gördük ki 50x70’lik bir tablonun fiyat artışı % 80’ler seviyesindeyken 100x100’lük tablonun fiyat artışı % 150’ler seviyesinde olabiliyor” açıklamasını yaptı.
Yapılan bir araştırmaya göre, Türk sanat pazarı 9 yılda 20 kat büyüdü. Sanat piyasası 2001'de 5 milyon dolarlık satış hacmine sahipken, 2010'da bu rakam 105 milyon dolara çıktı. Galerilerin ve müzayedelerin belli başlı takipçilerinin etrafında dönen piyasada 2000’li yılların başlarında farklı bir alıcı profili olarak beyaz yakalıların sayısı arttı. Türkiye'ye gelen dünyaca ünlü sergiler hem yerli sanatseverler, hem de yabancı koleksiyoner ve galerilerin akınına uğradı. Lebriz Müzayede Bilgi Bankası'nın verilerine göre 2011'de düzenlenen müzayedelerde yaklaşık 80 milyon dolarlık satış gerçekleşti. 2012 yılında ise müzayedelerde satılan sadece 10 eserden 15 milyon lira elde edildi. 2013’te ise Türk sanat piyasası büyüklüğünün 300 milyon dolara yaklaştığı tahmin ediliyor.
Tüylü miras danışmanlığı konusunda da şu bilgiyi verdi: “Tüm bunlar Türkiye’de çok yeni aslında. Türkiye’de vazsiyetname nasıl yazılır bilinmiyor. Ama amaç insanların sağlığında bu planları yapmasını sağlamak. Bu da bilâ bedel verdiğimiz bir hizmet. İlk hedefimiz verdiğimiz bu danışmanlıkların kökleşmesi ve büyümesi. Ama bunun yanında rakiplerimizi ki buna yurtdışı da dahil ve müşteri ihtiyaçlarını çok iyi takip ederek buna göre ürünler planlıyoruz.”
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.