KAMU BORCUNUN MİLLİ GELİRE ORANI YÜZDE 253’E ULAŞTI
Merkez Bankası’nın fiyat artışları için attığı adımlarsa bazı olumsuz yan etkilere neden oldu. Örneğin düşük faiz oranları gevşek mali disipline yol açarken, kamunun ve yerel yönetimlerin 1,09 katrilyon Yene ulaşan uzun vadeli borcunda patlama yaşandı. Daha da önemlisi 2008’de yüzde 192 olan kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 253’e ulaştı.
Uluslararası politikadaki gerginlik Japon Yeni gibi güvenli para birimlerine kaçışı da hızlandırıyor. Yılbaşından bu yana Japon Yeni dolar karşısında yüzde 6 değer kazanarak 107 seviyesine çıktı.
Başbakan Abe’nin mali genişleme, para politikası ve reformlardan oluşan programı şimdiye kadar büyümede başarı sağlamış olsa da başta esnek işgücü piyasası olmak üzere bürokrasinin azaltılması, cinsiyetler arası ücret dengesizliğinin giderilmesi, girişimciliğin canlandırılması konularında istenen hedeflere ulaşılamadı.
İHRACATIN TÖKEZLEMESİ KORKUTUYOR
İhracatçı bir ülke olmasına rağmen Japon ekonomisi büyük nüfusu nedeniyle iç tüketime de dayalı. Gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 56’sını iç tüketim, yüzde 19,5’ini kamu harcamaları oluştururken, ihracatın payı geçen yıl yüzde 16 seviyesindeydi.
Dev ekonomide ihracatın payı 2015'te yüzde 17,64 ile tüm zamanların en yüksek noktasına çıktı, ihracat Japon ekonomisinin sağlığını kontrol etmek için en sık başvurulan göstergelerden biri. Örneğin güçlenen yen nedeniyle mart ayında ihracatın beklenenden az artması tedirginlik yarattı.
Küresel ticarette korumacılık 'salvolarının’ arttığı bir dönemde, mart ihracatında yüzde 4,7 artış beklenirken, bu rakam yüzde 2,1 oldu. ABD’ye ise şubat ayında yüzde 4,3 artan ihracat mart ayında sadece yüzde 0,2 arttı. Şubat’ta yüzde 11,5 artan Avrupa Birliğine ihracat ise yüzde 0,3 azaldı. Oysa şubat ayındaki sağlıklı ihracat artışı ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32 artışa denk gelen 7,4 milyar dolarlık ticaret fazlası ekonomiye ilişkin olumlu beklentilerin güçlenmesine neden olmuştu.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.