Ana SayfaGündemJaponya risk altında! Bahar sona erebilir---

Japonya risk altında! Bahar sona erebilir

3 / 4
Japonya risk altında! Bahar sona erebilir
03 Mayıs 2018 - 10:32 www.finansgundem.com

KAMU BORCUNUN MİLLİ GELİRE ORANI YÜZDE 253’E ULAŞTI

Merkez Bankası’nın fiyat artışları için attığı adımlarsa bazı olumsuz yan etkilere neden oldu. Örneğin düşük faiz oranları gevşek mali disipline yol açarken, kamunun ve yerel yönetimlerin 1,09 katrilyon Yene ulaşan uzun vadeli borcunda patlama yaşandı. Daha da önemlisi 2008’de yüzde 192 olan kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 253’e ulaştı. 

Uluslararası politikadaki gerginlik Japon Yeni gibi güvenli para birimlerine kaçışı da hızlandırıyor. Yılbaşından bu yana Japon Yeni dolar karşısında yüzde 6 değer kazanarak 107 seviyesine çıktı.

Başbakan Abe’nin mali genişleme, para politikası ve reformlardan oluşan programı şimdiye kadar büyümede başarı sağlamış olsa da başta esnek işgücü piyasası olmak üzere bürokrasinin azaltılması, cinsiyetler arası ücret dengesizliğinin giderilmesi, girişimciliğin canlandırılması konularında istenen hedeflere ulaşılamadı.

İHRACATIN TÖKEZLEMESİ KORKUTUYOR

İhracatçı bir ülke olmasına rağmen Japon ekonomisi büyük nüfusu nedeniyle iç tüketime de dayalı. Gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 56’sını iç tüketim, yüzde 19,5’ini kamu harcamaları oluştururken, ihracatın payı geçen yıl yüzde 16 seviyesindeydi.

Dev ekonomide ihracatın payı 2015'te yüzde 17,64 ile tüm zamanların en yüksek noktasına çıktı, ihracat Japon ekonomisinin sağlığını kontrol etmek için en sık başvurulan göstergelerden biri. Örneğin güçlenen yen nedeniyle mart ayında ihracatın beklenenden az artması tedirginlik yarattı.

Küresel ticarette korumacılık 'salvolarının’ arttığı bir dönemde, mart ihracatında yüzde 4,7 artış beklenirken, bu rakam yüzde 2,1 oldu. ABD’ye ise şubat ayında yüzde 4,3 artan ihracat mart ayında sadece yüzde 0,2 arttı. Şubat’ta yüzde 11,5 artan Avrupa Birliğine ihracat ise yüzde 0,3 azaldı. Oysa şubat ayındaki sağlıklı ihracat artışı ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32 artışa denk gelen 7,4 milyar dolarlık ticaret fazlası ekonomiye ilişkin olumlu beklentilerin güçlenmesine neden olmuştu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster