YILIN İLK ÇEYREĞİNDEKİ YILLIK YÜZDE 0,5’LİK BÜYÜME KARAMSARLIK YARATTI
Ancak hükümet büyümenin yeniden ivmeleneceği konusunda emin. Hükümet bürosundan yapılan açıklamada tüketici harcamalarının canlanmakta olduğu ve sermaye harcamalarındaki artışın da ileriye dönük olumlu bir gösterge olduğu vurgulandı. Dai-ichi Life araştırma enstitüsünden kıdemli ekonomist Yoshiki Shinke de ilk çeyrekteki zayıflamanın soğuk hava ve yüksek sebze fiyatlarından dolayı sanayi üretimi ve tüketici harcamalarındaki zayıflamadan kaynaklandığını ancak ekonomideki canlılık eğiliminin değişmediğini ve küresel ekonomideki dinamizme paralel süreceğini savunuyor.
Japon ekonomisi 2017’nin sonuna kadar sekiz çeyrek yıldır art arda büyüdü. Ancak yılın ilk çeyreğindeki yıllık yüzde 0,5’lik büyüme karamsarlık yarattı. Ekonomi 2017’nin son çeyreğinde yıllık yüzde 1,6 büyüme göstermişti. Japon ekonomisinin bir başka önemli sorunu ise uzun süren deflasyon döneminden sonra fiyat artışlarının bir türlü hedeflenen seviyeye gelmemesi. Ekonomi-deki canlılığa rağmen tüketici fiyatlarındaki artış, Japonya Merkez Bankası’nın yüzde 2 enflasyon hedefinin altında kaldı. Geçen mali yılda yüzde 0,9 artan çekirdek enflasyonun bu mali yılda yüzde 1 artması bekleniyor.
Bu mali yılda tüketici fiyatlarındaki artış oranınsa yüzde 1,8 olması bekleniyor. Japonya’da enflasyon harcamaların artmaması ve buna bağlı olarak ücretlerde yükseliş yaşanmaması nedeniyle hedefe ulaşamıyor. Ekonomideki canlılık nedeniyle şirketlerin ücretleri artırması beklense de işgücü piyasasındaki sıkıntılara rağmen işverenler ücretleri yükseltmekten kaçmıyor.
Japonya Merkez Bankası’nın güneydeki Kyushu bölge sorumlusu Yoshitake Matsumoto işgücü sıkıntısının bölgedeki şirketler için temel sorun olduğunu belirterek “İşgücü sıkıntısının ekonomik canlanmanın dar boğazı olmasından korkuyoruz” diyor. Merkez Bankası Başkanı Haruhido Kuroda bu aybaşında Başbakan Abe tarafından görevine yeniden atandıktan sonra düzenlediği basın toplantısında enflasyonda yüzde 2 hedefinin sürdüğünü söyledi. Japonya altı yıldır inatçı deflasyonu alt edip bu hedefe ulaşamıyor.
Merkez Bankası’nın Nisan 2013’te başlayan mali yılda 50 trilyon Yen (467 milyar dolar) tutarında, 2014 mali yılında da 80 trilyon yen hükümet tahvili satın alması Yen’in değer değer yitirmesine, ihracatçıların büyük bir atağa geçmesine ve dolayısıyla ekonomide canlanmaya neden olmuştu. Parasal genişlemeye “yeni bir boyut” getiren bu program, büyümeyi sağlamasına rağmen, beklenildiği gibi fiyat artışlarına neden olmadı.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.