Ana SayfaGündemJaponya risk altında! Bahar sona erebilir---

Japonya risk altında! Bahar sona erebilir

2 / 4
Japonya risk altında! Bahar sona erebilir
03 Mayıs 2018 - 10:32 www.finansgundem.com

YILIN İLK ÇEYREĞİNDEKİ YILLIK YÜZDE 0,5’LİK BÜYÜME KARAMSARLIK YARATTI

Ancak hükümet büyümenin yeniden ivmeleneceği konusunda emin. Hükümet bürosundan yapılan açıklamada tüketici harcamalarının canlanmakta olduğu ve sermaye harcamalarındaki artışın da ileriye dönük olumlu bir gösterge olduğu vurgulandı. Dai-ichi Life araştırma enstitüsünden kıdemli ekonomist Yoshiki Shinke de ilk çeyrekteki zayıflamanın soğuk hava ve yüksek sebze fiyatlarından dolayı sanayi üretimi ve tüketici harcamalarındaki zayıflamadan kaynaklandığını ancak ekonomideki canlılık eğiliminin değişmediğini ve küresel ekonomideki dinamizme paralel süreceğini savunuyor.

Japon ekonomisi 2017’nin sonuna kadar sekiz çeyrek yıldır art arda büyüdü. Ancak yılın ilk çeyreğindeki yıllık yüzde 0,5’lik büyüme karamsarlık yarattı. Ekonomi 2017’nin son çeyreğinde yıllık yüzde 1,6 büyüme göstermişti. Japon ekonomisinin bir başka önemli sorunu ise uzun süren deflasyon döneminden sonra fiyat artışlarının bir türlü hedeflenen seviyeye gelmemesi. Ekonomi-deki canlılığa rağmen tüketici fiyatlarındaki artış, Japonya Merkez Bankası’nın yüzde 2 enflasyon hedefinin altında kaldı. Geçen mali yılda yüzde 0,9 artan çekirdek enflasyonun bu mali yılda yüzde 1 artması bekleniyor.

Bu mali yılda tüketici fiyatlarındaki artış oranınsa yüzde 1,8 olması bekleniyor. Japonya’da enflasyon harcamaların artmaması ve buna bağlı olarak ücretlerde yükseliş yaşanmaması nedeniyle hedefe ulaşamıyor. Ekonomideki canlılık nedeniyle şirketlerin ücretleri artırması beklense de işgücü piyasasındaki sıkıntılara rağmen işverenler ücretleri yükseltmekten kaçmıyor.

Japonya Merkez Bankası’nın güneydeki Kyushu bölge sorumlusu Yoshitake Matsumoto işgücü sıkıntısının bölgedeki şirketler için temel sorun olduğunu belirterek “İşgücü sıkıntısının ekonomik canlanmanın dar boğazı olmasından korkuyoruz” diyor. Merkez Bankası Başkanı Haruhido Kuroda bu aybaşında Başbakan Abe tarafından görevine yeniden atandıktan sonra düzenlediği basın toplantısında enflasyonda yüzde 2 hedefinin sürdüğünü söyledi. Japonya altı yıldır inatçı deflasyonu alt edip bu hedefe ulaşamıyor.

Merkez Bankası’nın Nisan 2013’te başlayan mali yılda 50 trilyon Yen (467 milyar dolar) tutarında, 2014 mali yılında da 80 trilyon yen hükümet tahvili satın alması Yen’in değer değer yitirmesine, ihracatçıların büyük bir atağa geçmesine ve dolayısıyla ekonomide canlanmaya neden olmuştu. Parasal genişlemeye “yeni bir boyut” getiren bu program, büyümeyi sağlamasına rağmen, beklenildiği gibi fiyat artışlarına neden olmadı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster