Son yılların en uzun büyüme dönemini yaşayan Uzakdoğu’nun eski yıldızı Japonya, 2018’de de büyümeyi sürdürmeyi başaracak gibi görünüyor. Ancak 2019’da dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin zorlanması bekleniyor.
Artan tüketici harcamaları ve güçlü ihracat ile canlı şirket yatırımları şimdiye dek büyümeyi ivmelendirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un nisan başında, Japonya’nın A+ olan kredi notunu teyit ederek ve görünümünü sağlıklı büyümeyi gerekçe göstererek “durağan’dan pozitif’e” yükseltmesi de sağlıklı gidişatın göstergesi. Ancak Uluslararası Para Fonu’nun tahminlerine göre gelecek yıl ülke ekonomisinin yavaşlaması bekleniyor. Kuşkusuz bunda hükümetin perakende satış vergisini artırmasının da katkısı olacak. Ayrıca Japonya Merkez Bankası yüzde 2 enflasyon hedefine yaklaşılmasının büyüme ivmesini yavaşlatmasını bekliyor.
Hükümet son kez satış vergisini artırdığında resesyon başlamış ve ekonominin 9 trilyon Japon Yeni (86 milyar dolar) daralmasına neden olmuştu. Başbakan Shinzo Abe’nin vergi artışlarını iki kez ertelemesinin nedeni de ekonomide yavaşlamayı başlatmasından duyulan kaygı. Tüketim vergisinin Ekim 2019’dan itibaren yüzde 8’den 10’a yükseltilmesi planlanıyor.
IMF’nin yarıyıllık Dünyanın Ekonomik Görünümü Raporu’nda Japonya’nın azalan işgücüne bağlı olarak orta vadede görünümünün zayıflayacağı belirtiliyor. Ayrıca bu ülkenin ana ticaret ortakları ABD ve Çin’in 2020’den itibaren yavaşlamaya başlayacak olmasının da riski artırdığı vurgulanıyor. Japonya’nın 1980’lerdeki aktif balonundan sonra en uzun süreli ekonomik büyümesi, bu yılın ilk çeyreğindeki yavaşlama ile sorgulanmaya başladı. Kimi ekonomistler ilk çeyrekteki zayıflamanın özellikle ABD ile başlayan ticari sürtüşmeler nedeniyle devam edeceğini tahmin ediyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.