Ana SayfaGündemJaponya risk altında! Bahar sona erebilir---

Japonya risk altında! Bahar sona erebilir

1 / 4
Japonya risk altında! Bahar sona erebilir
03 Mayıs 2018 - 10:32 www.finansgundem.com

Son yılların en uzun büyüme dönemini yaşayan Uzakdoğu’nun eski yıldızı Japonya, 2018’de de büyümeyi sürdürmeyi başaracak gibi görünüyor. Ancak 2019’da dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin zorlanması bekleniyor.

Artan tüketici harcamaları ve güçlü ihracat ile canlı şirket yatırımları şimdiye dek büyümeyi ivmelendirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un nisan başında, Japonya’nın A+ olan kredi notunu teyit ederek ve görünümünü sağlıklı büyümeyi gerekçe göstererek “durağan’dan pozitif’e” yükseltmesi de sağlıklı gidişatın göstergesi. Ancak Uluslararası Para Fonu’nun tahminlerine göre gelecek yıl ülke ekonomisinin yavaşlaması bekleniyor. Kuşkusuz bunda hükümetin perakende satış vergisini artırmasının da katkısı olacak. Ayrıca Japonya Merkez Bankası yüzde 2 enflasyon hedefine yaklaşılmasının büyüme ivmesini yavaşlatmasını bekliyor.

Hükümet son kez satış vergisini artırdığında resesyon başlamış ve ekonominin 9 trilyon Japon Yeni (86 milyar dolar) daralmasına neden olmuştu. Başbakan Shinzo Abe’nin vergi artışlarını iki kez ertelemesinin nedeni de ekonomide yavaşlamayı başlatmasından duyulan kaygı. Tüketim vergisinin Ekim 2019’dan itibaren yüzde 8’den 10’a yükseltilmesi planlanıyor.

IMF’nin yarıyıllık Dünyanın Ekonomik Görünümü Raporu’nda Japonya’nın azalan işgücüne bağlı olarak orta vadede görünümünün zayıflayacağı belirtiliyor. Ayrıca bu ülkenin ana ticaret ortakları ABD ve Çin’in 2020’den itibaren yavaşlamaya başlayacak olmasının da riski artırdığı vurgulanıyor. Japonya’nın 1980’lerdeki aktif balonundan sonra en uzun süreli ekonomik büyümesi, bu yılın ilk çeyreğindeki yavaşlama ile sorgulanmaya başladı. Kimi ekonomistler ilk çeyrekteki zayıflamanın özellikle ABD ile başlayan ticari sürtüşmeler nedeniyle devam edeceğini tahmin ediyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster