Yerlilerin döviz pozisyonu
Dolar kuru teknik olarak 6.27 liranın altında kaldığı sürece satış eğilimi devam edebilecek ve bu durumda takip edilecek destek seviyeleri 5.75 ve 5.20 olacak. Kurda yurtdışı etkisini sınırlayacak olansa yerlilerin davranışı olacak. Dolar/TL 6 liranın altına sarkmasına rağmen kalıcı olarak gerilemiyor. Bunda yerlilerin düşüşlerde alıma devam etmesinin etkisi göz ardı edilmemeli.
Merkez Bankası’nın son açıkladığı verilere göre yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 21 Eylül ile biten haftada yaklaşık 1.24 milyar dolar artışla 154.8 milyar dolar oldu. Dövizin her geri çekilmesinde toplamaya devam eden yurtiçi yerleşikler, kurun aşağı kayma hızını da yavaşlatıyor. Dolarda gün içi hareket marjları daraldıkça normalleşme başlar. Ekonomide “güven” tesis edilebildiği oranda dolarda pozisyonlar azalarak TL’ye geçiş hızlanacaktır. TL mevduat faizleri bu kadar yüksekken sabit getirili yatırım araçlarında mevduat, riskli varlık gruplarında da dolar bazında dip seviyelerdeki hisseler cazip hale geliyor.
Türkiye CDS’lerinin 4 Eylül’de değeri 574’tü. Bu risk primi ile Türkiye, gelişmekte olan ülkelerde birinciydi. 28 Eylül’de 377 oldu. Dolar/TL kuru aynı dönemde 6.67’den 6.05’e indi. CDS düşüşü yüzde 34, kur düşüşü yüzde 9 oldu.
Emtia dolara endeksli olmaya devam ediyor, dolardan vazgeçileceği şehir efsanesi olarak kalmaya devam ediyor.
eger uretım yapılacaksa faızın acıl ınmesı gerekır .koylu cıftcı yasaması gerekır. mazot ınmesı gerekır.emeklı ucretlı maasları ıyılestırılmesı gerkır.faızler ınmessse uretım olmazzzzz.
faizin inmesi için de ülke içindeki tasarrufların , israfınartması son bulması gerekir. Dışarıdan borç alınca faizi onlar belirliyor.
Dolara fazla değer vermeyin çünkü Trump ın dış politikaları sonucu dünya devletleri başta rusya ve çin iran sırasıyla Türkiye dahil geliyor.Dolardan çıkmayı planlıyorlar.Çünkü abd kendini dünyanın tek süper gücü gibi göye başladı dolara karşı tüm ülkelerde negatif bir anlayış gelişti.Güney afrika bile yani Arjantin yani doların altında ezilen ülkeler haliyle diğer ülkelerde günün birinde bizdemi böyle oluruz diye dolardan uzaklaşıyorlar.abd de bazı ekonomistler bile bu politikalarla abd nin dünyada tek başına kalacağı endişesine kapıldılar.Avrupa birliği doların hükümrandılığından rahatsız bence dolara pek güvenmemek lazım artık uzun vade doları olanlar Euro ya hatta bitcoine bile geçebilirler.(yatırım tavsiyesi değildir.)
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.