Alt segmentte ise tam bir kaos hakim. 1-8 milyon dolar arasında yatırım yapacak şirket sayısı binleri buluyor. "Bu segmentte yatırıma ihtiyaç çok büyük" diyor GlobalTürk Capital Kurucusu Barış Öney, "Sonuçta Türkiye bir KOBİ ülkesi.
Ancak yatırım yapacak fon yok." Revo Capital gibi risk sermayesi fonları 1-8 milyon dolarlık yatırımları hedeflese de 'teknoloji' sektörüne odaklandıkları için KOBİ'lere bakılmıyor. Melek yatırımcılar ve start-up fonları için bu segmentin yatırım aralığı büyük kaçıyor. İşte buradaki sıkışma farklı çözümlerin üretilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bu sıkışma aynı zamanda fırsatta yaratıyor. Öney'in bu konuya getirdiği çözüm ilginç: Fonların fonu tarzına benzeyen yapıda kurulacak bir şirket küçük işletmelere 8 milyon dolara kadar kaynak aktarabilir. Bu 'yatırım' şirketine de risk sermayesi fonları yatırım yapabilecek. Öney bu fikrini hayata geçirebilmek için ABD menşeili SEAF (Small Enterprice Assistance Funds) ile birlikte çalışıyor.
Çözüm için Öney'in geliştirdiği gibi fikirlerin yanı sıra yeni oyuncuların da sektöre hızla girmesi gerekiyor çünkü melek yatırım ile risk sermayesi aşamaları arasındaki boşluk melek yatırımdan özel sermaye yatırımlarına kadar bütün ekosistemi olumsuz etkiliyor. Bu konudaki boşluk İş Girişim'i de rahatsız ediyor ki Genel Müdür Murat Özgen 2015'i melek yatırımcılarla görüşerek geçirdi. Özgen melek yatırımların üçüncü ve dördüncü aşamalarına yatırım yapmak istiyor -ki tam da 1-8 milyon dolar arası yatırıma ihtiyaç duyulan bölüm. Özgen henüz böyle bir yatırım gerçekleştiremediklerini ancak işbirliğine her zaman açık olduklarını ve önümüzdeki dönemlerde de bu görüşmelerin artarak devam edeceğini söylüyor. Her ne kadar sadece teknoloji odaklı olsa da Revo Capital'in de ortak girişimler konusunda istekli olduğunu belirtmek gerekiyor. Kurucu ortak Cenk Bayrakdar hem işlerin daha hızlı ilerlemesi hem de daha sağlıklı yatırımlar yapabilmek için risk sermayesi şirketlerinin ortak hareket ederek -mesela- beş yatırıma birden girebileceğini ve şirketlerin başarısına göre ikinci, üçüncü tur yatırımları yapabileceklerini söylüyor. Örneklerden ve çözüm çabalarından bu segmentteki boşluğun daha fazla süre açık kalmayacağını söyleyebiliriz.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.