Elbette Türkiye'nin kendine has dinamikleri var ama rakamlar küresel piyasalardan çok da uzak olmadığımızın bir göstergesi. En azından 'işlem' bazında dünya ile aynı doğrultuda gidiyoruz. 82 yatırımı ve 19 adet çıkış rakamını daha sonra analiz edeceğiz ancak öncelikle çıkış işlemlerinin neden bu kadar önemli olduğuna değinmek gerekiyor. Yaklaşık 100 kadar şirkette yapılan yatırımlar artık miadını doldurmuş durumda. Özel sermaye fonları genelde üç, beş veya yedi yıl vadeli yatırım yapar. Bu vadelerde belirlenen büyüme ve yatırım başlangıcında hesaplanan getiriye ulaşıldığı zaman fon elindeki hisseleri ya yeni bir özel sermaye fonuna ya stratejik ortağa ya şirket sahibine geri satar veya halka arz edilerek yatırım realize edilir. Türkiye'deki yatırımların büyük bölümü beş ve yedi yıllık dönemlerine geldi ve geçiyor bile. Ancak özellikle dolar kurundaki artış ve iki yıldır yaşanan seçimler, jeopolitik gerginlikler gibi istikrarı etkileyen faktörler fonların hisselerini satmalarını engelliyor. Çoğu dolar bazlı olan bu fonlar kurdaki artış nedeniyle elde ettikleri karları iki senede kaybetti. Sıkışan fonlar ya yatırımı karsız satacak ya da şirketi daha da büyütmek için yatırım süresini uzatacak. Üstelik özel sermaye fonunun yaptığı çıkış aynı zamanda fonun ne kadar başarılı yönetildiğinin de neredeyse tek göstergesi. Bir şirkete yatırım yaparak büyütmek, istihdam sağlamak, yeni stratejiler geliştirmek elbette önemli. Ancak harcanan bütün bu çabanın ne kadar başarılı olduğu sadece 'çıkış'ta elde edilen getirilerle ölçülebiliyor zira özel sermaye fonları kamu kuruluşu değil, daha çok sektörlerin ve şirketlerin büyümesinde 'hızlandırıcı' role sahip. Fonların ne kadar başarılı 'hızlandırıcı' olduğu da çıkıştaki başarılarıyla ölçülüyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.