Ana SayfaPara PiyasaEn güçlü özel sermaye fonları---

En güçlü özel sermaye fonları

16 / 16
En güçlü özel sermaye fonları
01 Haziran 2016 - 16:50 www.finansingundemi.com

BÜYÜK PLAN: GİRİŞİMLERİ SİLİKON VADİSİ’NE TAŞIMAK

Aslında Yalaz'ın hazırladığı program, tek­noloji girişimleri için bir hızlandırıcı işlevi görüyor. Bu, en basit anlamda Yalaz'ın yazılım geliştirme ve ürünleştirme tarafındaki bilgi birikiminin bir yansıması. Tekniği yazılım geliştirmeye yarı sanat yarı bilim olarak yakla­şıyor biraz da zanaat gibi... Programını yazılım geliştirmede kullanılan 10'dan fazla yöntemi (Agile, Desing Thinking, User Experience Desing, Human Computer Interaction gibi) harmanlayarak oluşturmuş. "Girişimlerin beşte dördü insanların istemediği bir şeyi yapmakta direndikleri için ölüyor. Kafalarındaki ürünü zamanında müşteriyle test edemedikleri için yola dahi çıkamıyorlar" diyor Yalaz, "Paul Graham'ın 'insanların istedikleri şeyi yap' diye bir lafı vardır. Basit ama bir numaralı test bu­dur. Bizim de yaptığımız, bu takımları çok hızlı bir şekilde insanların ne istediğini fark ve keş­fetmeye sevk etmek. Geliştirdiğimiz teknikler öyle metrikler veriyor ki mecburen görüyorlar. Bir nevi makine kurma makinesi."

Bugün Boğaziçi Üniversitesi'nde Yalaz'ın ENG493 kodlu dersi tüm mühendislik öğ­rencileri tarafından yapılan değerlendirmeye göre en beğenilen dördüncü ders konumunda. Yalaz'ın anlattığına göre programa katılıp altı hafta içinde satış yapmaya başlayan, 14'üncü haftasında kirasını çıkaracak kadar gelir elde eden takımlar çıkıyor.

Bu dersin bir girişim açısından eksik tara­fıysa Saraçoğlu'nun uzmanlığıydı. Yani çok az bir pazarlama bütçesiyle mümkün olan en fazla kullanıcıya ulaştırma bilgisi... Bu da prog­ramın içine dahil edildiğinde aslında fonun yapısı netleşmeye başlamıştı. "Bunun ardın­daki felsefe şu" diyor Yalaz, "A+ bir yazılımcı ile A- arasında 20 hatta bin kat verimlilik farkı var. Dünyada hiçbir işte böyle bir asimetri farkı yok. Dolayısıyla bu alanda yetenek çok değerli. Eğitimle de olmuyor, bir nevi Allah vergisi gibi bir durum. Bizim temel argümanlarımızdan biri; yeteneklerin büyük bir kısmının çıktığı üç-dört üniversiteye odaklanır ve yazılımı geliştirmek için akıllı para ortaya koyarsak Y Combinator seviyesinde işler çıkarabiliriz."

Bu noktada gördükleri eksiklik de tohum ile ilk aşama seviyesinde yazılım tarafından gelip de ilk ya da ikinci parayı veren türden bir yatı­rımcının Türkiye'de olmamasıydı. Saraçoğlu, "Yazılım yapmamış insanların, yazılım gelişti­ricileri anlaması pek mümkün değil" diyor ve ekliyor: "Türkiye'dekilerin hepsi danışmanlık şirketleri veya yatırım bankası kökenli. Bu kas­lar gerekli ve değerli ama ilk başta değil, seri A'dan yani çeklerin 5-10 milyon dolar olmasın­dan sonra anlamlı."

Bu vizyonla Aralık 2014'te String Ventures'ı kurdular. Sloganları da "Regional Gateway to Silicon Valley" oldu. Planları Boğaziçi dışın­da diğer üniversitelere de açılmak ve orada kurgulayacakları hızlandırma programından çıkacak girişimleri Silikon Vadisi'ne taşımaktı. Bu amaçla önce ODTÜ ve İTÜ'de benzeri bir hızlandırma programı hayata geçirdiler. Şu anda İTÜ'de Ginova programı kapsamında düzenlenen üç haftalık fikir kampında girişim­lere yardımcı oluyorlar. "Gerçekten insanların ihtiyacı olan bir ürün üzerinde mi çalışıyorlar, talep sinyali yakalayabilecekler mi gibi kritik noktaları görmelerini sağlıyoruz" diyor Yalaz, "Bugüne kadar iki program yaptık ve geçen seneki programdan yatırım yapmayı düşündü­ğümüz bir takım var."

ODTÜ ise Ankara ekosisteminin merke­zi olması ve daha teknoloji ağırlıklı ekipleri barındırdığı için String Ventures için büyük önem arz ediyor. ODTÜ'de T-Idea, T-Boost ve T-Start isimli üç program bulunu­yor. Saraçoğlu, geçen sene hızlandırma programından yatırım yapmayı planladık­ları iki takımdan birinin sonuçlanmaya yakın olduğunu söylüyor.

String Ventures'ın bugüne kadar yaptığı dokuz yatırımdan dördü ABD'deydi. Bu da Türkiye'deki üniversitelerde kurdukları ağın bir benzerini ABD'de hayata geçirmeleri sa­yesinde mümkün oldu. Şu anda Stanford ile Berkeley'de etkinler. Yalaz, Stanford'da Sergey Brin'in eski eşinin hocası olan bir profesör ar­kadaşının aracılığıyla konuşma yaptığını ve arkasının çorap söküğü gibi geldiğini anlatıyor. "Elimizdeki bilgi birikimi de­ğerli ve hemen kurulup hemen sonuç alınabiliyor. Bir kere öğrettikten sonra değeri belli oluyor" diyor, "Dolayısıyla hiç tanımadığımız bir üniversi­tede iki-üç günlük bir semi­ner verdikten sonra penetre etmemiz çok kolaylaşıyor." Zaten Yalaz yılın altı ayını San Francisco'da, Saraçoğlu ise yılın iki-üç ayını eski Sovyet ülkelerindeki üniversiteleri ziyaret ederek geçiyor. Burada­ki amaç aynı stratejiyle Doğu

Avrupa üniversitelerine girmek. Programlama ve elektronik mühendislik kombinasyonların­da en iyi yetenekleri çıkartan St. Petersburg'da iki, Minsk'te bir ve Krakow'da bir üniversite radarlarında.

String Ventures bu şekilde bugüne kadar dokuz girişime yatırım yaptı. İlk tanıştıkları dönemde danışmanlık verdikleri yerli girişim­ler Ebrandvalue ve Vizera Labs ilk yatırımları oldu. Ardından Şubat 2015'te, Stanfordlu iki öğrencinin kurduğu dil ve ses bağımsız gerçek zamanlı duygu analizi yapan SimpleEmotion ve yine Stanfordlu crowdsource network giri­şimi Iotera geldi. Yılın ikinci yarısında Flight Recorder ve siber güvenlik şirketi Smartorbis, 2016'da ise dijital varlık satışı yapan Stanfordlu Gameflip ve akıllı soğutma sistemleri geliştiricisi Re­bus Labs'a yatırım yaptılar. "Bu 2,5 milyon ile iki hipotezi test etmek istedik" diyor Emrah Yalaz, "İlki, Türkiye'den Silikon Vadisi ayarında girişim yakalayıp onları orada suna­biliyor muyuz? İkincisi Silikon Vadisi'nden çok yüksek olmayan değerlemelerdeki giri­şimlere ilk ya da ikinci para olarak girebiliyor muyuz? İkisini de kanıtladık ve makine çalışı­yor. Türkiye'den dört yatırım yaptık ve ikisi Y Combinator'a girdi. Biri de İsrailli bir teknoloji şirketine satıldı sekiz ay içinde..."

Bundan sonraki ilk hedef, ikinci fonu top­lamak. Şimdilik 10-11 milyon dolarlık taahhüt tamam. Temmuz başında 15 milyon dolar ile ilk kapanışı yapacaklar. Saraçoğlu, "Planımız senede 12 yatırım yapmak... Bir girişime 750 bin ile 1 milyon dolar arası bir yatırım daha yaparız. Bütün fonun hayatında da belki bir gi­rişime 5 milyon dolar seviyesinde yatırabiliriz. Bu kurguyu da dört-beş sene için 45-50 milyon dolarlık bir fon destekleyebilir" diyor.

String Ventures, Türk İnternet camiasının Silikon Vadisi, Y Combinator kurma hayali ve geyiklerini, gerçeğe dönüştürmenin bir yolu olduğunu gösteriyor. Bunu yaparken de bir yatırımcıdan ziyade öğretmen, mentor gibi davranıyorlar ve kendilerinin bir türlü anlaşı­lmadıklarına inan yazılımın iyi kafalarına da bir kapı aralıyorlar.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster