Ana SayfaPara PiyasaEn güçlü özel sermaye fonları---

En güçlü özel sermaye fonları

15 / 16
En güçlü özel sermaye fonları
01 Haziran 2016 - 16:50 www.finansingundemi.com

STRING VENTURES: ENG 493

Can Saraçoğlu ve Emrah Yalaz Türkiye'de neredeyse hiçbir yatırımcının görmediği ya da anlamadığı kod dünyasının freak'lerini kendi girişimlerini kurmaya ve dünya çapında iş yapmaya ikna ediyor. Üstelik bunu öğreterek yapıyorlar.

İstanbul, Paşabahçe sırtlarında aynı avlu içinde yer alan üç katlı iki kırmızı bina, bölgenin mimari dokusu içinde hemen dikkat çekecek kadar gösterişli duruyor. Aynı hizada sırtlara doğru yükselen bu ikiliden üst taraftaki 11 numaralı bina bu toprak­larda Mey îçki işlemleri ve Cüneyd Zapsu'nun danışman-lığıyla bilinen Amerikalı Texas Pasifle Group'a ait (TPG Capital). Aynı avluda yer alan 9 numaralı bina ise erken aşama risk sermayesi şirketi String Ventures'ın.

Emrah Yalaz ve Can Saraçoğlu tarafından Aralık 2014'te kurulan String Ventures'ın, TPG'ye karşılıklı bu konumunun nedeni, ilk etapta topladıkları 2,5 milyon dolarlık ilk fonlarının önemli bir kısmının Cüneyd Zapsu tarafından desteklenmesi. Zaten TPG Growth fonunun direktörü Ahmet Bilge Anbarlılar da String Ventures'ın, Yalaz ve Saraçoğlu ile birlikte üç kişilik yatırım komite­sinde yer alıyor.

String Ventures tohum ve ilk aşama teknoloji girişim­lerine yatırım yapan bir fon (50-500 bin dolar). E-ticaret, oyun, pazaryeri gibi son yılların popüler işlerinden pek haz etmiyorlar. Yalaz sadece teknolojik bir sırrı olan girişimleri desteklediklerini söylüyor. Bu bakış açısıyla şimdiye kadar beşi Türkiye'de, dördü de ABD'de olmak üzere dokuz girişime kaynak aktardılar. Buna ek olarak üç yeni işlemi de bu yıl bitmeden tamamlamayı hedefli­yorlar. Üstelik Türkiye'deki risk sermayesi şirketlerine nazire yaparcasına bu kadar kısa süre içinde bir girişim­lerinden de çıkış yapmayı başardılar (Flight Recorder isimli yatırımları İsrailli Clicktale'e satıldı). Ve iki yatı­rımları -Vizera ve Ebrandvalue- startup dünyasının ma­bedi Y Combinator'a kabul edildi.

String Ventures şu anda ikinci fonunu toplamakla meş­gul. Şimdiden 10-11 milyon dolarlık taahhüt aldılar. Sara­çoğlu taahhütte bulunanlar içinde yabancı bir fonunun olduğunu diğerlerinin ise bireysel Türk girişimci ve işa­damları olduğunu söylüyor. Fonun ilk kapanışı temmuz başında olacak ve tahminleri 15 milyon dolar olacağı yö­nünde, sene sonuna kadar da 50 milyon dolar toplamayı hedefliyorlar. İlk kapanış sonrasında yatırım komitesine iki kişi daha eklenecek.

Buradaki asıl soru, String Ventures'ın kurucuları Yalaz ve Saraçoğlu'nun, milyar dolarlık işlerin peşinden koşan Cüneyd Zapsu'nun -dolayısıyla TPG'yi bugüne kadar yaptığı işlemlerin yanında 'çerez' sayılabilecek yatırımla­ra nasıl ikna ettiği... "Cüneyt Bey'e daha önce çok giden olmuş" diyor Saraçoğlu, "Ama yatırım stratejimizin ilgi­sini çektiğim düşünüyorum. Teknoloji odaklı olmamız ve girişimleri global piyasaya çıkarmak istememiz etkili oldu. Ayrıca geleneksel endüstrileri çok iyi tanıyan Bilge Anbarlılar'm da etkisi büyük." Bu noktada söze Yalaz giriyor ve ekliyor: "Bizim de ihtiyacımız yurtdışında­ki büyük özel sermaye şirketleriyle ilişkileri ve ortak operasyonları olan biriydi. Çünkü erken aşama bir risk sermayesinin seri A-B'ye kadar giden bir yolu var. Ve o noktaya birçok girişimi çıkaracağımızı görüyoruz."

String Ventures gerçekten de birçok sermaye sahibini ikna edebilecek ve Türkiye'de bugüne kadar örneği olma­yan bir yatırım modeli üzerinden yola çıkmış bir risk ser­mayesi fonu. Girişimci madeni olarak üniversiteleri kulla­nıyor. Emrah Yalaz'ın geliştirdiği ve Boğaziçi Üniversitesi mühendislik bölümlerinin en popüler dördüncü dersi üzerinden yükselerek Can Saraçoğlu'nun pazarlama ve işi büyütme bilgi birikiminin eklendiği ücretsiz sunulan bir hızlandırma programım temel alıyor. String Ventures da bu programa katılan ve gelecek vaat eden girişimlere akıl­lı para olarak yatırım yapıyor ve onları Silikon Vadisi'ne taşıyor. Bugün Boğaziçi'nin yanı sıra ODTÜ, İTÜ, Berkeley ve Stanford'da aktif olan bu hızlandırma programı String Ventures'ın yazılım dünyasının en iyi beyinlerine yakın olma avantajını sağlıyor.

Bu kurgunun mazisi ve aynı zamanda Saraçoğlu ile Yalaz'ın tanışıklıkları Şubat 2013'te Antalya'da yapılan Startup Turkey'e dayanıyor. Boğaziçi ekonomi mezu­nu olan ve Chicago Üniversitesi'nde finans üzerine

MBA yapan Emrah Yalaz o tarihlerde San Francisco'da Y Combinator girişimlerine da­nışmanlık veriyordu. Kariyerine Deutsche Bank'ın birleşme&satmalma biriminde baş­lamış, ardından 1998'de "Quantitative Risk Management" (QRM) isimli Amerikalı yazılım şirketinin ürün biriminin başına geçmişti. 11 senelik QRM kariyerinde geliştirdiği analiz yazılımları (özellikle mortgage ile ilgili olanı) neredeyse tüm Amerikan bankaları tarafından kullanılıyordu. Temmuz 2009'da şirketten ayrıldı ve ertesi ay motosikletine atlayıp bir yıl üç ay süren yolculuğa çıktı. Sonra da San Francisco'ya geçti. "İşten ayrılırken aklımda girişimlere danışmanlık vermek vardı" diye hatırlıyor, "QRM'de çalışırken yazılım ürünle­rinin hızlı geliştirilebilmesi için teknikler ge­liştirmiştim ve Paul Graham ile Y Combinator'ı yakından izliyordum. Bu düşüncelerle ve San Francisco'ya gittim." 2013 başında ise Pilli Network'ün kurucusu ve okul arkadaşı Hasan Yalçınkaya'nın tavsiyesiyle Starup Turkey'e katıldı. "Y Combinator teknoloji girişimlerinin en üst noktası. Oraya girme ihtimali yüzde 0,9. Harvard'a girme ihtimalinden beş kat daha zor. Hem QRM'de üst seviye beyinlerle çalışınca hem de Y Combinator girişimlerine danışman­lık verince iyi akılları anlamaya başlıyorsunuz" diyor ve ekliyor: "Antalya'da o akla sahip birkaç kişiyle tanıştım. Ama gördüm ki dillerini bilen yatırımcı yok. Herkes e-ticaret ve benzeri yatı­rımlar peşindeydi. Y Combinator seviyesinde ekipler görünce fon oluşturma fikri doğdu."

Can Saraçoğlu ile de orada tanıştılar. İkisi­nin de danışmanlık verdikleri toplam beş-altı girişim vardı. Yaptıkları uzun sohbetlerde erken aşama yatırımın önemini, alfa üniversi­telerin ve o ilişkilerin önemli olmaya başlaya­cağını tartışıyorlardı (FORBES o sohbetlere bizzat şahit oldu). 42 yaşındaki Boğaziçi Ma­kine mezunu Saraçoğlu kariyerine Bosch'da ürün müdürü olarak başlamıştı. 1998'de şirket bünyesinde geliştirilen bir sadakat progra­mının başarısıyla burs kazanıp Londra'ya, Cass Business School'da pazarlama eğitimi almaya gitmiş, orada da İnternet ve dijital pazarlama alanında kendini geliştirmişti. Türkiye'ye döndükten sonra bu konularda danışmanlık vermeye başladı. Danışmanlık işi 2003'te Türkiye'nin ilk dijital ajansların­dan Litespell'e dönüştü. "Litespell'de küçük bütçelerle işi nasıl köpürtüp olabildiğince ses getirecek hale getirmeyi öğrendim" diyor. O dönem İnternet girişimleri de kuran hatta birini MED Yapım'a satarak çıkan Saraçoğlu, Litespell'i 2010'da Publicis'e sattı. Ancak ayrılmadı ve iki buçuk yıl şirketin (adı Modem oldu) yöneticiliğini üstlendi. "Ama sektörde de kalmak istemedim. Ya yönetici olacaktım ya da girişim dünyasına girecektim. Ben de melek yatırımcı oldum" diyor.

Antalya'daki ilk tanışma sonrası 45 yaşında­ki Yalaz, Türkiye'de kalmaya karar verdi -en azından altı ay. Eğer Saraçoğlu ile konuştukla­rını gerçeğe dönüştürmek istiyorsa üniversi­telerdeki teknoloji girişimlerine yakın olmak gerekiyordu. Bu amaçla mayıs ayında Boğaziçi Üniversitesi yönetimine ders verme teklifiyle gitti. "Bilgisayar mühendisleri bizim gibi fon­ların hedefinde olan akıllardır. Zira bir girişimde kuruculardan birinin yazılımcı olması beklenir" diyor Yalaz, "Bilgisayar mühendis­liği fakültesine giden çocukların iyileri okula zaten programcı olarak gelir. Dolayısıyla okulda bilmediği hiçbir yeni şey öğrenmez." Vermek istediği ders de tam bu sorunu he­defliyordu: Yazılımı insanların isteyeceği bir ürün haline getirmelerine yardımcı olmak... Önce bir seminer verdi ardından talebi kabul edildi. İlk derse de Saraçoğlu'nu çağırdı. "Çok etkilenmiştim" diye hatırlıyor Saraçoğlu, "Çok basit ve pratik bir şekilde hedefe götü­rüyordu."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster