REVO CAPITAL: HİPER SIÇRAMA
Revo Capital üç yılda 12 şirkete yatırım yapmayı başardı. Ortak olunan şirketler yatırımcıların dikkatini çekince fon miktarı 66 milyon dolara çıktı.
Revo Capital kuruluşundan üç yıl sonra Türkiye'nin en büyük 'teknoloji' risk sermayesi fonu oldu. Kurucu ortak Cenk Bayrakdar, 2014'te FORBES'a konuştuğunda fon 12 yatırımcıdan 29 milyon dolar toplamıştı –ki bu rakam yeni kurulan ve track record'u olmayan bir girişim için oldukça iyiydi. Aradan geçen iki yılda Revo'nun ilk fonuna ABD ve Avrupalı yatırımcılardan 37 milyon dolar daha geldi, büyüklük 66 milyon dolara çıktı ve sekiz yıl yatırım vadesi bulunan fon yeni yatırımcılara kapatıldı. Revo Capital bugüne kadar dokuz yatırım gerçekleştirdi. Bu ayın sonuna kadar üç işlem daha açıklanacak ve böylece yatırımlar 12 şirkete ulaşacak. Fonun yatırım süresini tamamlamasına beş yıl var ve Bayrakdar toplamda 23 şirkete yatırım yapmayı hedeflediklerini söylüyor.
Revo Capital, Özcan Tahincioğlu ve Bayrakdar'm ortaklığında kurulan bir risk sermayesi şirketi. Tahincioğlu tanınmış başarılı bir işadamı ve 2002'de şirketi Kent'in İngiliz Cadbury'e satışını gerçekleştirerek büyük sükse yapmıştı. Bu satışla Tahincioğlu Holdingin stratejisini değiştirerek gayrimenkul geliştirme, enerji ve tarım sektörlerine odaklandı. 2009-2013 arasında girişimcileri destekleyen Endavour Türkiye'nin yönetim kurulu başkanlığım yaptı. Cenk Bayrakdar ise teknoloji camiasını yönlendiren isimlerin başında geliyor. 13 yıllık Turkcell kariyerindeki ana işi, kendi deyimiyle 'görev tanımı' ne olursa olsun ilk günden itibaren şirketin 'partner ekosistemi-ni' oluşturmak oldu.
Nitekim 13 yılın sonunda Bayrakdar geliştirdiği projelerin başarısı ve yeni şirketlerle olan ilişkisi sayesinde Türk teknoloji camiasının önde gelen otoritelerinden biriydi. İki ortağın çocukluk yıllarına dayanan geçmişi 2013'te Revo'nun kuruluşuyla yeni bir boyuta taşındı.
Şirketin hedefi 1 ila 5 milyon dolarlık yatırımlar yaparak melek yatırım sonrasındaki yatırımcı boşluğunu doldurmak. Böylece şirketler büyütülerek satılacak. Elbette burada büyümenin sınırı yok, özellikle söz konusu olan şirketler teknolojiyle ilgiliyse. Mesela ilk yatırımlarından biri olan Skyatlas'm iki patent başvurusu var ki eğer Amerikalı 'devlerle' olan savaş kazandırsa, patentlerin değeri şirketin fiyatını birkaç katı katlayacak kadar yüksek. İnternet altyapısıyla ilgili bu 'patent' savaşının bu yılın sonuna doğru sonuçlanması bekleniyor.
Bayrakdar ve Tahincioğlu şirketlerinin bu kadar yüksek fon toplamasından memnun. Bayrakdar'a göre yaptıkları yatırımlar ses getirdiği için yatırımcı nezdinde güven artmış durumda. Zira henüz track record'ları yani 'çıkış' işlemleri yok. Ancak kuruluş yılı olan 2013 baz alındığında henüz bir çıkış işleminin gerçekleşmesi için erken olduğu söylenebilir.
Revo Capital şu anda en meşgul risk sermayesi şirketlerinden biri zira önlerinde yapacakları 11 yatırım bulunuyor. Ancak ortaklar ve ekip halihazırda portföylerinde bulunan şirketleri geliştirmeyi ihmal etmiş değil. Son yatırımları olan Cardtek'in ABD ofisinin kurulması ve bu pazara girmek için fonlarla görüşmek bu çabalardan biri. Geçen ay ortasında Amerikalı 14 fona yapılan Fit Solutions road show'u ise en sıcak gelişmelerden. Bayrakdar önümüzdeki dönemde olası çıkış işlemleri için şimdiden ilişki ağını 'sağlam' kurmaya çalışıyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.