ESAS HOLDİNG: STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ
Tüketici odaklı şirketlere yatırım yapan Esas Holding önümüzdeki dönemde ihracata yönelik üretim sektörüyle yakından ilgilenecek.
Esas Holdingin sektörde ayrı bir yeri bulunuyor. Öncelikle özel sermaye alanında organize ve kurumsal yatırım yapan tek aile şirketi. 2000'de Şevket Sabancı ve Ailesi tarafından kurulan Esas Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO Çağatay Özdoğru, yatırım stratejilerini anlatırken ilk kriterlerinin hedef şirketin belli bir karlılığa ulaşmış ve bu karlılığın sürdürülebilir olması gerektiğini söylüyor. Elbette hedef şirketin önünde ciddi bir büyüme potansiyeli de olmazsa olmaz koşullardan biri. Özdoğru, "Yatırımdan önce 'biz bu büyümeye neler katabiliriz veya hızlandırabilir miyiz?' gibi soruların cevaplarını detaylı bir şekilde ararız. Yine şirketin içinde bulunduğu sektörde büyümeyi engelleyecek yapısal problemler varsa uzak duruyoruz" diyor.
Esas Holding'in de diğerler şirketler gibi yatırımlarından çıkmak için beş yıl gibi bir hedefi var. Özdoğru bu sürenin yedi yıla kadar çıkabildiğini söylüyor ve "Çıkış için en uygun zaman hem iyi bir getiri sağlayacağımız hem de yeni alıcının şirketi daha da büyütebilecek zamanının olacağı andır" diyor. Holding yatırımların minimum 25 milyon euro olmasına dikkat ediyor. Özdoğru'ya göre bu kriterler yatırımcı olarak kendilerini disipline etmesi için gerekli ancak asıl önemli olan iyi şirketler bulmak. Tüketiciye dokunan alanlara yatırım yapan Esas Holding havacılık, sinema, spor salonları, paketli kuruyemiş sektörü, sağlık gibi endüstrilerde artık tecrübe edinmiş durumda. 2014'te Actera ile birlikte yaptıkları UN Ro-Ro yatırımıyla 'tüketici' konseptli yatırım felsefesini değiştirdi ve B2B bir endüstriye yatırım yaptı. Özdoğru bundan sonra da yine B2C veya B2B endüstrilerin hepsine ilgi duyduklarını söylüyor ve ekliyor: "Özellikle ihracata yönelik üretim sektörü olmak üzere her türlü alanda iyi ve potansiyelli şirketlere çok ilgiliyiz." Şu anda yatırım komitesinin önünde beş ile 10 arasında aktif dosya bulunuyor.
Esasin bir özelliği de yaptığı başarılı çıkışlar ki şirketin rekabet 'gücü' de burada yatıyor. 2010 öncesinde Promed ve Renty satışları, 2010 sonrasında Pegasus'un halka arzı, ardından ALC şirketinden ABD'de borsa yoluyla çıkış Esasi rakiplerinden ayırıyor. Özdoğru devam eden iki satış projelerinin daha olduğunu söylüyor. Şu andaki gibi konjonktürel sıkışmaların olabileceğine dikkat çeken Özdoğru, "İyi şirketler yaratmaya kendimizi adadık. Eğer şirketiniz iyiyse, konjonktürden bağımsız olarak dünyanın her yerinden talep gelir. Biz bunu yaşıyoruz" diyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.