Ana SayfaBankacılıkÖmür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi---

Ömür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi

12 / 15
Ömür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi
23 Ocak 2017 - 08:15 www.finansgundem.com

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE FAİZ ARTIRIMININ OLABİLECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUM.

-FED'in faiz artırımı 2016'da çok tartışıldı, bu seneye faizi artırarak girdi. Hem FED'in hem TCMB'nin 2017'deki faiz politikaları ne olur? Bunun sonuçları ve piyasalara yansıması açısından bir değerlendirme yapar mısınız? 

Ömür Tan: Amerika faiz artırdı ve artırmaya devam edecek. Yeni Amerikan Başkanı'nın birinci önceliği çok ciddi altyapı yatırımları yapmak, böyle bir para harcamak. Dolayısıyla enflasyonist bir ortamın geleceği kesin. Avrupa'da hala negatif faiz var ama bu dünyadaki paranın pahalanacağı ve herkesin para bulamayacağı bir döneme doğru gidildiği anlamına geliyor. Bu sebeple, bankaların da kaynak maliyetlerinin yukarıya gittiği bir dönemde bu, Türkiye'deki yatırımları da etkileyecektir. Kurdaki hareketlilik ve borçlanma faizlerinin artıyor olması yatırımları etkileyecek iki veri. Bugün kurdaki bu hareketlilik veya yüksek kur önümüzdeki dönemde birçok sektörde yatırımları ertelemeye, yeni yatırımlar yapmamaya doğru yönlendirir. O sebeple bunun biraz daha belli bir platoya oturması lazım. Önemli olan platonun belli olması, yani Merkez Bankası faizle ilgili herhangi bir tasarrufta bulunacaksa, bunu daha belirli bir düzeyde ortaya koyarsa bu da bir belirlilik getirebilir. Önümüzdeki dönemde yokuş yukarı mı çıkacağız, yokuş aşağı mı ineceğiz, onu görüyor olmamız lazım. Kaynak maliyetlerinin biraz daha yukarı gittiği bir dönem olacak. Biz 3.3'lük bir büyüme tahmin ediyoruz, belki de 3'ler seviyesinde olur. Büyümeyi hafif aşağı indirebilir bahsettiğim bu riskler. 

-Faiz artırımı konusunda gerek FED'in gerek TCMB'nin nasıl hareket edeceği konusunda bir öngörünüz ya da tahmininiz var mı? 

Ömür Tan: Amerika'da faiz artırımı trendi başladıktan sonra birçok merkez bankasının bunun dışında kalması çok da kolay değil. Dolayısıyla TCMB'den de faiz artırım sinyali gelebilir, hele ki kurdaki bu hareketlilikten sonra. Piyasayı biraz daha sakinleştirecek bir hareket olabilir. Bu tabi ki Merkez Bankası'nın tasarrufudur ama ben önümüzdeki dönemde faiz artırımının olabileceğini tahmin ediyorum.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster