Ana SayfaBankacılıkÖmür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi---

Ömür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi

11 / 15
Ömür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi
23 Ocak 2017 - 08:15 www.finansgundem.com

GÜNÜN SONUNDA STRATEJİMİZ DENGELİ BİR BİLANÇO

-Bankanız içerisinde kurumsal ve ticari bankacılığın payı nedir segmentlere ayırırsak? 

Ömür Tan: Biz 1987 yılında kurulan bir bankayız. 2006 yılına kadar Hüsnü Özyeğin’in yönetimindeydi. 2006 yılında NBG aldı, 2016’da QNB’ye geçti. Bu dönemlere bakarsak, aslında kurumsal bir banka olarak kurulmuş bir banka, o yüzden ‘Kurumsal bankacılık 

DNA’mızda var’ diyorum. Sonra NBG’nin ilk geldiği dönemde de yine bu büyük kurumsal müşterilerle, bugün hepsiyle çok iyi ilişkimiz olan, ülkenin en büyük firmalarıyla ilişkilerimizi daha da derinleştirdik. Çok daha büyük işlere girdik. Uluslararası boyutlardaki sendikasyonlarda destek olduk o firmalara. O dönemde de pazar payımızı çok ciddi anlamda artırmıştık özellikle kurumsal bankacılık tarafında. Fakat 2008-2009 ile beraber bankamızın daha çok perakende bankacılığa yöneldiği bir dönemdi. Finansbank büyümeye devam etti ama kurumsal ticari bankacılığın banka içerisindeki payı aşağı doğru gitmeye başladı. O dönemde stratejik olarak daha çok şubeleşmek, perakende ve bireysel tarafta, kredi kartlarında büyümek oldukça önemliydi ve burada da çok büyük başarılar elde edildi. 2012-2013 sonrası tekrar biz tüzel bankacılıkta büyüme ile ilgili önemli bir strateji geliştirdik ve burada ağırlık da kurumsal ticari bankacılıkta büyümedeydi. Ki o günden bugüne, yani 2012’den 2016’ya kadar, kurumsal ticari bankacılık o ilk başlardaki payı olmasa da tekrar pazar payını yukarıya doğru çıkartmaya başladı. Ama asıl hedefimiz bugünden sonra, önümüzdeki 5 sene boyunca pazarın iki katı civarında kurumsal ve ticari bankacılıkta büyümek. Yani diğer bankalardaki kurumsal ve ticari bankacılık segmenti ne kadar büyüyorsa, biz iki katı büyüyeceğiz. 

-Sermayedarın bir tercihi var mı? Bazı bankaların ‘KOBİ bankacılığı, bireysel bankacılık’ gibi kimlikleri vardır, öyle bir seçim söz konusu mu? 

Ömür Tan: QNB’nin şu andaki kimliği aslında kurumsal bankacılık. Bilançosunun büyük bir kısmı kurumsal bankacılıktan… Bizim şu anda içerdeki kurumsal ticari bankacılık yapısını daha da yukarı çıkartmak gibi bir hedefimiz var. Ama günün sonunda QNB Finansbank olarak stratejimiz ‘dengeli’ bir bilanço. Bu çok önemli... Önümüzdeki 5 sene boyunca kurumsal ticari bankacılıkta sektörün iki katı büyüyeceğiz, KOBİ tarafında pazarın biraz üzerinde, diğer segmentler de pazar seviyesinde büyüyeceğiz. Proje finansmanında daha büyük montanlarda, diğer bankaları katlayarak büyümeyi düşünüyoruz. 

-TL’ye geçiş kampanyası hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Ömür Tan: Ben bir bankacı olarak geliriniz neyse onunla borçlanmanız gerektiğinizi savunuyorum. O riski almamanız lazım. İşinizde yapacağınız gerçek kârlılığa bakmanız lazım. Bu nedenle TL ile geliriniz varsa, işinizi TL ile yapıyorsanız bütün hareketlerinizin Türk Lirası olması lazım. İhracat yapıyorsanız, döviz geliriniz varsa tabi ki karşılığında döviz borçlanabilirsiniz. Böyle bir imkan var. Orada tersi olsa, risk alırsınız.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster