SERAP SÜRMELİ-FINANSGUNDEM.COM
Türkiye, Türk ekonomisi, hem 'iç'teki gerginliklerden hem de bölgemizdeki 'ateş'li günlerde, zorlu bir süreçten geçiyor. Yüksek tansiyonu, travmalarını hep birlikte görüyor, hissediyoruz. Böylesi bir ortamda, Ak Parti iktidarının 'yerel seçim' zaferi, piyasalara 'güven' morali aşılayıp, rahatlattı. Ancak bu rahatlık nereye kadar? Önümüzdeki günlerde ülkeyi nasıl bir tablo bekliyor. Dünya nereye gidiyor? İşte tüm bu kritik soruları, Türkiye'nin önündeki virajları konuşmak için Maslak'tayız. Türk bankacılık sektörünün genç temsilcisi Odeabank'tayız. Sektöre farklı ve yeni bir soluk getiren Odeabank'ın piyasalara hızlı girişinde ve yükselişinde imzası olan yönetici kadrosundan genç ama usta bir ismin karşısındayız. Ekonomik Araştırma ve Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan'a manzarayı soruyoruz. Ses getirecek cevaplar aşağıda ama baştan şunu söylemek gerekir ki, Serkan Özcan işinin ehli. Usta bir analizci. Heyecanlı, hareketli. Rotayı baştan çizecek kadar da dikkatli. Bu ayrıntı önemli çünkü, buradan çıkıyor önümüzdeki 10 yılın hedefi: "Kaynaklarımızı daha teknolojik ve katma değeri yüksek mal-hizmet üretimine kaydırırken, hızlı zenginleşmeye yarayan kentsel rant üretim modelini ağır ağır terk etmemiz gerekiyor. Katma değeri yüksek ve yenilikçi mal ve hizmetler üretme konusunda ise Başbakan Yardımcımız Ali Babacan’ın da değindiği gibi hukukun üstünlüğü, şeffaflık, iyi yönetişim ve demokrasi konusunda hızla ilerlemeye devam etmeliyiz."
80 milyonun kilitlendiği 2023 hedefinin zorluklarını, cari açık sorununu konuşuyoruz. Temel kaygı, yatırımcı algısını dile getiriyor, cari açığa karşı çözüm formülü de sunuyor. Can alıcı bir yere geliyoruz: "Uluslararası piyasalarda Türkiye, gelişmekte olan piyasa olarak görülmeye devam edilecek mi?" Piyasalar belki kaygan ama yanıt net. Serkan Özcan'a göre, son dönemdeki olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiye bu konumunu sürdürmeye devam edecek. Önemli olan yapısal reformları gerçekleştirebilmek.
Türk sermaye piyasalarının dünya çapındaki atağını, İFM'yi masaya yatırıyoruz. Söze, "Küresel kriz süresince gelişmiş ve çoğu gelişmekte olan ülkelerde içinde kamunun hiçbir desteğine ihtiyaç duymayan nadir finansal sektörlerden biri Türkiye’dedir" diye başlıyor, noktayı koyuyor: "İstanbul Finans Merkezi projesi ise, Türk bankacılığının dünya genelinde etkisinin artması açısından kritik öneme haiz bir projedir."
Fed, altın, döviz, makroekonomik gelişmeler, 2014 hedefleri derken sohbet Merkez Bankası'nın faiz politikasına geliyor. Bomba gibi bir tahminle devam ediyor: "Mevcut piyasa ortamı korunabilirse yılın ikinci yarısında kademeli bir faiz indirim süreci görebiliriz."
Ve final. "Bir Odebanklı olarak, yatırımcılara ne önerirsiniz?" diyoruz. Öyle ya, bu tablo karşısında para nereye yatırılmalı? Altına mı, dolara mı, bonoya, borsaya mı? Biz 'bir' istiyoruz, ama Özcan 'üç öneri' veriyor? Kısa ve uzun vade için birer 'portföy sepeti' sunuyor önce. Sonra emtia piyasasını değerlendirmek isteyenleri de unutmuyor. Biz de bu canlı, keyifli, reytingi yüksek olacak müthiş röportajın girişini fazla uzatmadan sizi, herkesin merakla beklediği geleceğin Türkiye'si ve yatırım tavsiyeleriyle başbaşa bırakıyoruz. Söz artık Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan'da...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.