Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon verisi faizi nasıl etkileyecek?---

Enflasyon verisi faizi nasıl etkileyecek?

1 / 2
Enflasyon verisi faizi nasıl etkileyecek?
03 Haziran 2016 - 10:35 www.finansgundem.com

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) Haziran ayındaki toplantısında faiz koridoru üst bandında 25 baz puanlık indirim kararı alacağına ilişkin öngörülerini koruduklarını bildirdi.

Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, Mayıs ayında TÜFE'nin beklentilerin bir miktar altında kalarak %0.58 olarak gerçekleştiğini kaydederek, "TÜFE'nin beklentilerin altında kalmasındaki temel etken
giyim sektörü fiyatlarında mevsimsel fiyat artışlarının altında kalan %8'lik fiyat gerilemesi olurken, ev eşyası sektöründeyse kur etkilerine bağlı olarak %0.28'lik bir düşüş görüldü" diye konuştu.Şenol, "I" çekirdek TÜFE endeksinin aylık bazda %1.36'lık gerçekleşmesiyle birlikte yıllık bazda %9.41'den %8.77'ye düşüş görüldüğüne değinerek, şu şekilde konuştu:

"Temmuz ayında çekirdek TÜFE'nin %8'ler ve altına doğru gerilemesinin mümkün olabileceğini düşünüyoruz.

TÜFE'de Nisan ayına paralel gelen yıllık gerçekleşme ardından dip seviyelerin büyük ölçüde sona erdiğini düşünüyoruz. Yaz aylarıyla birlikte mevsimsel ortalamalar üzerine çıkamsı beklenen hava
sıcaklıklarıyla TÜFE kademeli olarak yükselmeye başlayacak. Beklentimiz yaz aylarının ardından ise FEE etkileriyle yıl sonunda artış eğiliminin sümesi ve yıl sonunda %7.8'lere yakın bir TÜFE ile yılın kapatılması şeklinde.

Mayıs ayında TÜFE beklentilerin bir miktar altında kalarak %0.58 olarak gerçekleşti.

TÜFE'nin beklentilerin altında kalmasındaki temel etken giyim sektörü fiyatlarında mevsimsel fiyat artışlarının altında kalan %8'lik fiyat gerilemesi olurken, ev eşyası sektöründeyse kur etkilerine bağlı olarak %0.28'lik bir düşüş görüldü.

Aylık bazda gıda sektörü fiyatlarında gelen destek devam ederken, aylık bazda beklentimize paralel %1.64'lük gıda fiyat düşüşü gerçekleşti. Gıda fiyatlarının aylık bazda ılımlı kalmasına karşın baz etkileriyle yıllık bazda %1.38'den %2.47'ye yükseliş görüldü. Giyim fiyatlarındaysa yıllık bazda %9.3'den %7.3'e gerileme görüldü. Hizmet sektörüne dair sektörlerdeyse eğitimde %9.16'dana %8.97'ye, lokanta ve otel hizmetlerinde %11.35'ten %10.59'a ve ulaştırma sektöründe de %6.41'den 5.72'ye gerilemeler görüldü.

Manşet TÜFE tarafında beklentilerin sınırlı ölçüde altında bir gerçekleşme olurken, çekirdek TÜFE ise büyük ölçüde beklentimize paralel gerçekleşti.

"I" çekirdek TÜFE endeksinin aylık bazda %1.36'lık gerçekleşmesiyle birlikte yıllık bazda %9.41'den %8.77'ye düşüş görüldü. Çekirdek TÜFE tarafındaki bu düşüşte hizmet sektörü fiyatlarındaki sınırlı gerileme yanında ev eşyası sektöründe yıllık bazda % 10.38'den %9.18'e görülen düşüş etkili oldu. Çekirdek TÜFE tarafında hizmet sektörü fiyatlarındaki katılığın sınırlanması ve baz etkileriyle gelecek aylarda da gerileme eğilimi devam edebilecek. Temmuz ayında çekirdek TÜFE'nin %8'ler ve altına doğru gerilemesinin mümkün olabileceğini düşünüyoruz.

ÜFE'deyse rafine petrol ürünlerindeki aylık %15.39'luk artış ve ana metal sektöründeki %5.93'lük artışla, emtia fiyat artışlarına bağlı olarak aylık bazda %1.48'lik artışla yıllık bazda %2.87'den %3.25'e yükseliş görüldü. ÜFE tarafında beklentilerin üzerine çıkan bu artışın gelecek aylarda emtia fiyatları artmaya devam ederse TÜFE'yi kademeli olarak yükseltmeye devam etmesi beklenebilir.TÜFE'de Nisan ayına paralel gelen yıllık gerçekleşme ardından dip seviyelerin büyük ölçüde sona erdiğini düşünüyoruz. Yaz aylarıyla birlikte mevsimsel ortalamalar üzerine çıkması beklenen hava sıcaklıklarıyla TÜFE kademeli olarak yükselmeye başlayacak.

Beklentimiz yaz aylarının ardından ise FEE etkileriyle yıl sonunda artış eğiliminin sürmesi ve yıl sonunda %7.8'lere yakın bir TÜFE ile yılın kapatılması şeklinde.

Çekirdek TÜFE tarafındaki gerileme eğilimi TCMB'nin fai zindirimi eğilimini fazlaca desteklemeyecektir. Halen gıda fiyatlarına bağlı riskler oldukça yüksek bulunmakta. Bu anlamda, Haziran ayındaki toplantısında faiz koridoru üst bandında 25 baz puanlık indirim öngörümüzü koruyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster