TÜRKLER, GÜNEY KORE’NİN TEHLİKELİ OLDUĞUNU UNUTMAMALI
-40’lı, 50’li yıllarda Türkiye, Güney Kore’den daha gelişmiş bir ülke idi. Ama onlar izledikleri politikalar ve yatırımlar ile bizden kat kat daha büyük ekonomiye sahip oldular…
Michael Weiss: Tümüyle katılıyorum. Benzerlikler var. Girişimcilik açısından bakarsak üretim tabanlı bir girişimcilik var. Şaka yoluyla şunu diyorum burada hizmete bedel ödemiyorsunuz, MC hamburgere para ödüyorsunuz, bedava olarak kapınıza geliyor. Herkes Güney Kore’ye olumlu yaklaşmasına rağmen Güney Kore’nin tehlikeli olduğunu unutmamak gerekli! Çok fazla üretime odaklandıkları için tehlikeli çünkü hizmet sektörüne fazla odaklanmadılar. Hizmet sektörüne değer katmak adına pek bir şey yapılmadı. Satış sonrası hizmetler, müşteri hizmetleri gibi şeyler de pek erken davranamadılar. Kore’den bahsediyorum. Türkiye Kore’yi örnek alırsa yanlış olabilir. İki açıdan yanlış olur; birincisi, 20 yıl önce yapılması gerekenleri 20 yıl sonra yapmış olursunuz. İkincisi hizmet açısından girişimcilik değil de çok daha üretime dayalı olur ve bu da çok iyi olmaz Türkiye ekonomisi için. Suyu düşünün, Çırağan Sarayı’nda içtiğiniz ya da başka yerde içtiğiniz su aynı su (ama farklı fiyata satılıyor anlamında). Sadece hizmet farklı. Üretimde iyiyiz, hizmette de iyiyiz ama hizmet konusuna biraz daha odaklanmalıyız. Farklı pazarların olması iyidir, rekabeti geliştirir ama bir market çok iyi gidiyor diye onu alıp uygulayamazsınız çünkü burası Güney Kore değil, Almanya değil, Amerika değil. Dinamitleri çok farklı. Bizim görüşümüz geçmiş 10 yılda yaptıklarını tekrarlayarak büyüyemez önümüzdeki yıllarda. Ne geçmiş yıllarda yaptıklarımız tekrar ederek ne de farklı marketleri örnek alarak 2023 yılı hedeflerimize ulaşamayız.
-Ne yapmalıyız?
Michael Weiss: Çalışanların ‘mavi yaka’ pazarında biraz daha aktif olarak üzerinde çalışmalıyız. En iyi ülkeler düşük maaş veren ülkeler değil kesinlikle. Bulgaristan ve Romanya’ya bakarsak orada maaşlar çok düşük ortalama çok düşük ama büyümüyorlar ki! Operasyon merkezlerini Asya’dan Avrupa’ya çeken şirketler de sadece düşük ücretlerden çekmediler kendilerini. Avrupa’da daha yetenekli insanlar var ve farklı maaş aralıkların da bu insanlar da mevcut illa Asya’ya gitmeniz gerekmiyor. Ve yetenekli insanlar bunlar.
Şu an da Türkiye olarak yaratıcılığımız ile tanınıyoruz ama inovatif ürünler üretmiyoruz. Tim ile birlikte inovalig isminde bir proje üzerinde çalışıyoruz. Burada amaç yaratıcı fikirleri olan şirketleri (ki bunlar genellikle KOBİ’ler) para kazanan şirketlere dönüştürmek. Bana kalırsa Türkiye’nin özelliği yaratıcı olması ama yaratıcılık ve inovasyon arasında büyük bir mesafe var.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.