Ana SayfaMakro EkonomiMichael Weiss’ten ‘Büyük Türkiye’ye giden yol---

Michael Weiss’ten ‘Büyük Türkiye’ye giden yol

7 / 12
Michael Weiss’ten ‘Büyük Türkiye’ye giden yol
27 Ekim 2014 - 11:26 www.finansgundem.com

TÜRKLER, GÜNEY KORE’NİN TEHLİKELİ OLDUĞUNU UNUTMAMALI

-40’lı, 50’li yıllarda Türkiye, Güney Kore’den daha gelişmiş bir ülke idi. Ama onlar izledikleri politikalar ve yatırımlar ile bizden kat kat daha büyük ekonomiye sahip oldular…


Michael Weiss: Tümüyle katılıyorum. Benzerlikler var. Girişimcilik açısından bakarsak üretim tabanlı bir girişimcilik var. Şaka yoluyla şunu diyorum burada hizmete bedel ödemiyorsunuz, MC hamburgere para ödüyorsunuz, bedava olarak kapınıza geliyor. Herkes Güney Kore’ye olumlu yaklaşmasına rağmen Güney Kore’nin tehlikeli olduğunu unutmamak gerekli! Çok fazla üretime odaklandıkları için tehlikeli çünkü hizmet sektörüne fazla odaklanmadılar. Hizmet sektörüne değer katmak adına pek bir şey yapılmadı. Satış sonrası hizmetler, müşteri hizmetleri gibi şeyler de pek erken davranamadılar. Kore’den bahsediyorum. Türkiye Kore’yi örnek alırsa yanlış olabilir. İki açıdan yanlış olur; birincisi, 20 yıl önce yapılması gerekenleri 20 yıl sonra yapmış olursunuz. İkincisi hizmet açısından girişimcilik değil de çok daha üretime dayalı olur ve bu da çok iyi olmaz Türkiye ekonomisi için. Suyu düşünün, Çırağan Sarayı’nda içtiğiniz ya da başka yerde içtiğiniz su aynı su (ama farklı fiyata satılıyor anlamında). Sadece hizmet farklı. Üretimde iyiyiz, hizmette de iyiyiz ama hizmet konusuna biraz daha odaklanmalıyız. Farklı pazarların olması iyidir, rekabeti geliştirir ama bir market çok iyi gidiyor diye onu alıp uygulayamazsınız çünkü burası Güney Kore değil, Almanya değil, Amerika değil. Dinamitleri çok farklı. Bizim görüşümüz geçmiş 10 yılda yaptıklarını tekrarlayarak büyüyemez önümüzdeki yıllarda. Ne geçmiş yıllarda yaptıklarımız tekrar ederek ne de farklı marketleri örnek alarak 2023 yılı hedeflerimize ulaşamayız.


-Ne yapmalıyız?


Michael Weiss: Çalışanların ‘mavi yaka’ pazarında biraz daha aktif olarak üzerinde çalışmalıyız. En iyi ülkeler düşük maaş veren ülkeler değil kesinlikle. Bulgaristan ve Romanya’ya bakarsak orada maaşlar çok düşük ortalama çok düşük ama büyümüyorlar ki! Operasyon merkezlerini Asya’dan Avrupa’ya çeken şirketler de sadece düşük ücretlerden çekmediler kendilerini. Avrupa’da daha yetenekli insanlar var ve farklı maaş aralıkların da bu insanlar da mevcut illa Asya’ya gitmeniz gerekmiyor. Ve yetenekli insanlar bunlar.


Şu an da Türkiye olarak yaratıcılığımız ile tanınıyoruz ama inovatif ürünler üretmiyoruz. Tim ile birlikte inovalig isminde bir proje üzerinde çalışıyoruz. Burada amaç yaratıcı fikirleri olan şirketleri (ki bunlar genellikle KOBİ’ler) para kazanan şirketlere dönüştürmek. Bana kalırsa Türkiye’nin özelliği yaratıcı olması ama yaratıcılık ve inovasyon arasında büyük bir mesafe var.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster