ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yeliz Karabulut, Merkez Bankası’nın üç 5 hedefi olduğuna değinerek, "Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) hedefi yüzde 5 büyüme, yüzde 5 cari açık/GSYH ve yüzde 5 enflasyon" diye konuştu.
Yeliz Karabulut yaptığı açıklamada, Moody’s'in dünkü açıklamasında, hükümetin, cari işlemler açığı yapısal olarak düşürerek, döviz rezervlerini artırarak ya da özel sektörün dış borçlanmasını kısarak dış kırılganlıkların azaltılması yolunda ilerleme sağlaması durumunda, Türkiye’nin not artırımının düşünülebileceğini söylemesinin, 2012’de düşen cari açığın sürdürülebileceğini 2013’te de görmek istediklerinin bir başka ifadesi olduğunu vurguladı.
Karabulut, Başçı'nın 2012 son çeyrekte kredilerin ivme kazandığını, 2013’te de toplam kredilerin oldukça güçlü seyrettiğini, gelişen ülkelere fon akışlarının esnek bir para politikası gerektiğini söylemesini, Merkez Bankası'nın temkinli duruşunu koruyacağının ve ipleri pek gevşetmeye niyeti olmadığının göstergesi olarak niteledi.
Perşembe günü Dış ticaret verilerinin açıklanacağına değinen Karabulut, "Beklenti açığın 9,25 milyar dolar olması yönünde, önceki 7,16 milyar dolar olması. Daha önceki aylar ile karşılaştırıldığında dış ticaret açığının hız kazandığı gözlemlenmekte, açıklanacak veri piyasaların önemle takibinde olacaktır" dedi.
Yeliz Karabulut sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Merkez Bankası'nın uygulamaları 2012’de ekonomide soğumaya ve 2012’nin ilk 3 çeyrek GSYH ile 2011’nin aynı dönemleri karşılaştırıldığında ciddi büyümede daralmaya neden olmuştu. Hükümet tarafından büyümede daralmaya karşı, Merkez Bankası'na faizleri indir söylemleri, MB için mevcut konjoktürde pek mümkün görünmemektedir. Merkez Bankası bir önceki açıklamasında, Temmuz’dan beri uyguladığı faiz politikalarının etkileri 4. Çeyrek büyüme verilerinde görüleceğini belirtmişti. Yani 4. Çeyrek büyüme verileri Merkez Bankası için önemli bir test olarak gözükmektedir. Eğer büyüme verilerinde 4. Çeyrekte bir ivme sağlanamazsa Merkez Bankası'na devlet kademelerinden eleştiriler ağırlaşabilir. Yani Merkez Bankası'nın işi oldukça zor. Bir yandan büyümeyi sağlarken, diğer taraftan enflasyon ve cari açığı arttırmaması gerekmektedir. Merkez Bankası şu aşamada hükümet tarafından gelen eleştirilere kulaklarını kapatmış gibi gözüküyor.
Enflasyon tarafında ise beklentilerin OVP’a göre beklentilerin altında gerçekleşen enflasyonda işlenmemiş gıda fiyatlarının düşük kalması etkili olduğu söylendi. Merkez Bankası Başkanı, orta vadede enflasyonun yüzde 5’de dengelenmesini beklediğini açıkladı. 2014 te hedef ise yüzde 5’in altında."
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.