ULAŞIM ÇÖZÜMÜ BELGRAD’DA DA HİZMETE GİRİYOR
Mastercard Payment Transaction Services, son yıllarda Türkiye’de üretilmiş birçok ürün ve hizmeti sorumlu olduğu ülkelere taşıyor. Rüstemoğlu, bu ülkelerin hem coğrafik ve hem de demografik açıdan avantajlarına şöyle işaret ediyor:
“Mesafe olarak bize yakın oldukları için yakından tanıyoruz. İkincisi de genç ve teknolojiye meraklı nüfusları var. Sözünü ettiğimiz bölgede finansal erişimi olmayan kitle oldukça geniş. Bu iki etken bizim dijital ödemeler konusunda çok hızlı hareket etmemizi sağlıyor. Türkiye’de farklı alanlarda geliştirilip kullanılan çözümleri rahatlıkla oralara adapte edebiliyoruz.”
Rüstemoğlu, bu noktada Mastercard’ın Türkiye’de kullanılan toplu taşıma çözümünün bu yıl içerisinde Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da da kullanıma sunulacağını anlatıyor. Belgrad halkı, artık tüm banka ve kredi kartlarını kullanarak toplu taşıma hizmetinden yararlanabilecek.
Yine toplu taşıma alanındaki bir başka proje ise çok daha büyük montanlı olacak. Şu anda görüşmeler devam ettiği için ülke adı vermek istemeyen Rüstemoğlu, “Bir Ortadoğu ülkesiyle görüşmelerimiz sürüyor. Taksi, otobüs, metro gibi tüm araçlarda kullanılabilecek bir çözüm olacak. Dünya çapında çok önemli bir organizasyonda kullanılacak. O ülkede yaşayanlar ya da turist olarak gidenler, nakit harcamadan tüm ulaşım hizmetlerini ceplerindeki kartlarla yapabilecek” bilgisini paylaşıyor.
İhracı yapılan bir başka çözüm de dijital ödemeler konusunda. Rüstemoğlu, Türkiye’de geliştirilen dijital ödeme çözümlerinin Gürcistan, Arnavutluk, İsrail, Sırbistan gibi ülkelerde de kullanılmaya başladığını, bu listeye yakında Bosna Hersek’in de ekleneceğini anlatıyor. Rüstemoğlu, “Cep telefonuna yüklenen mobil cüzdan uygulamalarına kartlarınızı tanımladıktan sonra ilgili ülkedeki ATM ve temassız POS’lardan işlem ve alışveriş yapmanız mümkün hale geliyor” diyor.
Temassızdan söz açılınca Rüstemoğlu’na Türkiye’deki durumu da sorduk. Balkanlar’da temassız terminal sayısının çok hızlı arttığını, hatta yüzde 70’lere ulaştığını hatırlatan Rüstemoğlu’nun yanıtı şöyle oluyor:
“Türkiye’de bazı mevzuatlar nedeniyle bu alan maalesef çok hızlı büyüyemiyor. Temassız POS terminallerin yaygınlığı hızla artacak ama mikro ödemelerde de bu teknolojinin hayatımıza girmesi gerekiyor. Örneğin ulaşım bu konuda çok büyük bir alan, oraya da taşımamız gerekiyor.”
Bu şirkette 4 yıl çalıştım, eski yöneticilerlede çalıştım yenilerlede. Yeni gelen yöneticilerin hiç biri bu şirketi yönetecek kapasitede değildi, Sayın Rüstemoğlunun bahsettiği Odeme sistemleri lisansini da eski yönetim almıştı.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.