YOKSULLUK VE EŞİTSİZLİK
1965 yılında 3 milyar olan dünya nüfusu, 2013 yılında 7 milyara ulaştı. Fakat küresel ekonomi dünya nüfusundan pok daha hızlı bir şekilde büyüyerek, ortalama bir dünya vatandaşına çok daha iyi standartlarda bir yaşam vaat etmekte. Her ne kadar ortalama bir dünya vatandaşı elli yıl öncesine göre çok daha zengin olsa da, küresel büyümemi! getirdikleri eşit bir şekilde paylaşılamadı. Yoksulluk gelir eşitsizliği kronik problemler olmaya devam etti.
Birleşmiş Milletler, 2000 yılında sunduğu Binyıl Kalkınma Hedefleri doğrultusunda aşırı yoksulluk seviyesini 2015 yılında 1990'daki seviyesinin yarısına indirmeyi hedefliyordu. Bu hedef her ne kadar beş yıl öncesinden tamamlanmış olsa da, aşırı yoksulluk birçok düşük gelirli ülkede yaygın olarak hala görülmekte. 1981 yılında hem üst-orta ve hem de düşük gelir seviyesindeki ülkelerde yaşayan nüfusun yarısı aşırı yoksulluk sınırı olan günde 1.25 dolardan daha az bir gelirle yaşamaktaydı. 2011 yılma gelindiğinde üst-orta gelir seviyesindeki ülkeler bu oram azaltmayı başarmışken, düşük gelirli ülkelerde bu oranda sadece küçük bir değişim oldu. Küresel ölçekte, çoğunluğu Afrika ve Güney Asya'da olmak üzere milyardan fazla insan halen aşırı yoksulluk içinde yaşıyor.
Gelir eşitsizliği de birçok ülkede hızla artmakta. Pek çok gelişmiş ve yükselen piyasa ekonomisinde en yüksek yüzde birlik gelir diliminde yaşayanlar, bugün gayri safi milli hasıladan daha büyük pay almakta. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde en zengin yüzde birlik nüfus, ulusal gelirin 50 yıl önce yüzde sekizine sahipken bugün yüzde on sekizine sahip.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.