ÇEK CUMHURİYETİ: Güvenli makro denge
Orta Avrupa ülkeleri Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya son yıllarda cari işlem pozisyonlarını ve bütçe açıklarını iyileştirmeyi başardı. Ancak bu ülkelerin borçluluk düzeyleri, hane halkı ve kamu borçlanma seviyeleri, yabancı portföy girişleri farklılık göstererek, paralarındaki zayıflığı tolere edebilme kapasitelerini etkiliyor. Çek Cumhuriyeti, UBS'e göre makro dengeleri en iyi durumda olan Orta Avrupa ülkesi. Yüksek ticaret fazlası, düşük cari açık ve yabancıların ülkenin tahvil ve hisse senedi piyasasında varlıklarının az olması Fed'in teşvikleri azaltması halinde Çek Cumhuriyeti'ne kalkan olacak ve UBS'e göre bu ülke diğer gelişmekte olan ülkelere göre Fed'in attığı adımlardan daha az etkilenecek. Çek Kronu'nun zayıf olmasının ekonomiye getirdiği risklerin sınırlığı olduğunu bildiren UBS'e göre, bu sebepten dolayı Merkez Bankası kronun zayıf kalmasını tolere edebilir.
POLONYA: Zlotiye müdahale edebilir
Ülkenin makroekonomik dengeleri son yıllarda düzelme gösterdi. Özellikle dış borç ve mali cephede yaşanan iyileşme nedeniyle UBS Polonya'nın orta vadeli makroekonomik görünümü konusunda iyimser. Ancak Orta Avrupa'nın en büyük ve en likit finans piyasası olması nedeniyle, son yaşanan satış dalgasında ülkenin performansı beklenenden kötüydü. Kamu ve özel sektör borcu düşük olmasına rağmen yabancı yatırımcıların tahvil piyasasında yüklü pozisyon almış olması, küresel getirilerin artması halinde Polonya için bir risk unsuru olabilir. Polonya Zlotisi'nin değer kaybının ekonomi üzerinde yaratacağı risklerden dolayı zlotiye sert satış gelmesi halinde Merkez Bankası, müdahale etmeyi, hatta faiz oranlarını yükseltmeyi gündemine alabilir.
MACARİSTAN: Orta Avrupa'nın zayıf halkası
Ülkenin iki önemli karakteristik barındırdığını belirten UBS, şunları not etti: "Cari fazla ve GSYH'nin yüzde 3'nün altına inen bütçe açığı ile para akışı güçleniyor. Ancak stok tarafına bakıldığında, yüksek kamu ve dış borcunun yanında yerel para cinsinden tahvil piyasasında yabancı payının yüksek olmasının da etkisiyle Macaristan halen risklerle karşı karşıya. Yüksek getirilerin tetikleyeceği bir başka satış dalgasının yaşanmasıyla 'akış' tarafında yaşanan iyileşme hasarı dengeleyebilir ama önleyemez. İsviçre Frangı'na dayalı mortgage kredilerinden dolayı ülkenin parasındaki zayıflığın ekonomiye getireceği maliyet ve ülkenin dış borçları göz önüne alındığında Merkez Bankası, paradaki eğer kaybını durdurmak için ilk olarak faiz indirimini durdurup, daha sonra tersine çevirebilir."
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.