<
Ana SayfaMakro EkonomiKontak kapatan kapatana---

Kontak kapatan kapatana

3 / 4
Kontak kapatan kapatana
07 Haziran 2013 - 09:26 www.finansgundem.com

'Yöresel firmalar büyük firmaların altında çalışıyor'
Büyük firmalar, yöresel, yani Anadolu'ya sefer yapan küçük firmaları topluyor. Şirketler maliyet baskısı altındaki işletmelerini kapatmak yerine büyük kurumsal şirketlerin altına giriyor. Erdoğan, "Örneğin Niğde'de 10 otobüsle çalışan bir firma İstanbul'a geldiğinde yolcusunu İstanbul'a indirdi diyelim. Servisle yolcusunu evlerine bırakması gerekiyor. Ayrıca o semtlerde biletlerini sattırması lazım. Dolayısıyla, kendi imkanı olmadığı için büyük firmaların altyapısından yararlanıyor. Pamukkale'de, Kamil Koç'ta, Ulusoy'da bu durum vardır" diye konuştu.

'Otobüsçüler yoluna devam edecek'
Erdoğan, sektörün gelişimi hakkında da şunları söyledi: "Neredeyse bütün otobüslerde özellikle uzun yollarda koltuk arkası televizyon var. Bu da doyum noktasına bile geldi. Artık uzun mesafelerde otobüs işletmeciliği yapmak gerçekten zor. Doğru, 6-7 saatin üzerindeki yolculuklarda insanlar sıkılıyor, yoruluyor olabilir. Ama Trabzon'dan Antalya'ya  kim çalışacak? Samsun'dan Diyarbakır'a kim götürecek, Diyarbakır'dan Adana'ya kim inecek? Buralara hızlı tren yapma şansınız yok. Dolasıyla yine otobüs işletmeciliği kalacak hem de büyüyerek kalacak. Bunu son 5 yılda da taşınan yolcu sayılarındaki yüzde 10-15'in üzerinde bir artıştan da görüyoruz. Cirolar da arttı. Bizim hem fiyat hem de servis ağımızın çok geniş olması en büyük avantajımız.

Uçak şirketleri halka haksızlık ediyor. Yolcu sayısı 50 milyonlara ulaşmış, fert başına gelir arttı. Zaman çok önemli, ülke büyüyor ama... Bu rüzgarın böyle gitmeyeceği kesin. Siste, buzda, karda, uçaklar kalkmadığında yine insanları yine otobüsçüler taşıyacak. Genel olarak uzun yol seferlerinde azalma fakat orta ve kısa mesafeli seferlerde artış bekleyebiliriz."

'Elektronik biletle, şehiriçi terminal ihtiyacı kalkar'

İstanbul Otogarı'na giren 270 şirketten 40'a yakınının hala elle bilet sattığını ifade edenTOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, "Tüm sektörde elektronik bilet uygulamasının zorunlu hale gelmesi sektöre çağ atlatır. Sektöre yatırım yapmak gerekiyor. Yeni araç yatırımları yapmak gerekiyor. Sektörde var olabilmeniz için mesleki saygınlık, mesleki yeterlilik ve sermaye yeterliliğiniz olması gerekiyor. Bunlar olmazsa şirket yürümüyor. Bence elektronik bilet uygulamasının gelmesiyle sektör çağ atlayacaktır. Tam elektronik bilet uygulaması zorunlu olduğu zaman belki de bu kadar çok şehir içi terminale ihtiyaç kalmayacaktır. Erdoğan ayrıca, TOFED olarak, Uluslararası yolcu taşımacıları Birliği (IPRU), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda kurmaya hazırlanıyoruz" dedi.

"Otobüsçülere meslek lisesi geliyor"

Sektördeki yetişmiş eleman açığını kapatmak için meslek lisesi hazırlıkları yaptıklarını da söyleyen TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan bu gelişme ile ilgili, "Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı Aralık 2012 kuruldu. Sektördeki bütün önemli oyuncular vakıfta yer alıyor. Valilik, bize Sultangazi ilçesinde 15 dönümlük bir arazi tahsis ediyor. Henüz tamamlanmadı. Sektöre yönelik ara eleman yetiştirmek için meslek lisesi yapacağız. Meslek lisesi yapmaktaki amacımız sektöre yönelik host hostesler eğitimleri vereceğiz, bilet satış görevlilerine bilgisayar İngilizce öğreteceğiz... Yer gösteren görevlilere, yazıhanelerin orta düzey görevlileri, sektörün ihtiyacı olan ara eleman bu lisede yetiştirilecek. Ayrıca yanına da küçük bir müze yapacağız" dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster