Ana SayfaYaşam-MagazinEriğin kilosu 300 liradan satışta---

Eriğin kilosu 300 liradan satışta

1 / 5
Eriğin kilosu 300 liradan satışta
06 Mart 2017 - 17:36 www.finansgundem.com

Erik son yıllarda üreticisinin yüzünü en fazla güldüren meyvelerin başında geliyor. Geçtiğimiz yıllarda pazarda ve manavda eriğin kilo fiyatı 10 TL'nin altına düşmedi. Diğer meyve ve sebzelerin aksine tarla çıkış fiyatları da 4-5 TL arasında oldu. Bu fiyatlar haliyle üreticinin de keyfini yerine getirdi. Daha erken üretip pazarda avantaj sağlamak isteyen üreticiler eriği seraya da soktu. Böylece şubat sonu, mart başı gibi eriği piyasaya sunma şansı oldu.

Geçen hafta Mersin Silifke'de ilk erik hasadı yapıldı. İlk ürünün Anadolu'da hep yeri ayrıdır. Özel ve sembolik bir fiyatla satılır. İlk ürün erik bu yıl kilosu 300 TL'den alıcı buldu. Çeyrek altından daha değerli... Ancak dediğimiz gibi bu sembolik bir fiyat. Gerçek öyle değil. Önümüzdeki haftalarda piyasaya girecek yeni mahsullerle birlikte gerçek fiyatlar da oluşacak. Sahada yaptığımız araştırmada bu yıl erikte bol bir sezon bekleniyor. Hem örtü altı üretimde hem de açık alandaki ağaçların verimi oldukça iyi. İlk ürün Silifke'de hasat edildi. Tarla eriklerinin hasadına da mart ayı sonunda başlanacak. Nisan ayının ilk haftasında erikler piyasalara gelecek. 

Dediğimiz gibi geçen yıl pazarda, manavda eriğin kilosu 10 TL'nin altına neredeyse hiç düşmedi. Bu fiyatlardan yola çıkarak Türkiye'deki erik üretimi ve pazarını araştırdık. Eriğin tarladan çıkış fiyatı 4-5 TL arasında. 2016 yılında toplam erik üretimi 297 bin 589 ton olarak gerçekleşti. Tarladan çıkış fiyatı baz alındığında bile en az 1.2 milyar TL'lik pazarı söz konusu. Perakende fiyatlarına göre ise 3 milyar TL'lik bir pazarı var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster