Ana SayfaRöportajlarKGF’nin patronu Kurnaz konuştu---

KGF’nin patronu Kurnaz konuştu

5 / 8
KGF’nin patronu Kurnaz konuştu
30 Ocak 2015 - 08:37 www.finansgundem.com

FİRMAYI ZİYARET EDİYORUZ, KARŞILIKLI GÖRÜŞÜYORUZ

-KOBİ’lerden gelen talepleri nasıl bir değerlendirmeden geçiriyorsunuz? Geri çevirdiğiniz oluyor mu?

-Bankalardan risk paylaşımlı gelen talepler dahil, TÜBİTAK, KOSGEB destekleri için kefalet taleplerini değerlendirme sürecimiz uzmanlarımız tarafından firmanın iş yerinde ziyaret edilmesi ve karşılıklı görüşme ile başlıyor. Görüşmede firmanın ihtiyacını, ihtiyacını doğuran nedenleri ile KGF’yi talep nedenini öğrenmeye çalışıyoruz. Bankalar üzerinden gelen taleplerde firmanın bankacılığın kredilendirme ilkelerine sahip olduğu ön kabulü ile uzmanlarımız ziyaretlerini başlatıyorlar. Buradan amaç kredilendirme ilkelerine sahip olan firmanın gerçekte bankalara karşı teminat eksikliği içinde olduğu için mi olup olmadığını tespit edebilmektir.

Uzmanlarımız ziyaretleri neticesinde firma hakkında bir rapor hazırlamaktalar. Raporları görüşleri ile birlikte genel müdürlükteki ilgili birime gönderilmekte ve ilgili birim kendi görüşünü de ekledikten sonra ortakları temsilen oluşturulan kredi komitesinde değerlendirilmektedir. Teminat eksikliğinin kredinin kullanımına engel olacağı sonucuna varıldığı taktirde kefalet kararı verilerek söz konusu KOBİ’nin  teminat eksikliği kefaletimiz ile tamamlanmaktadır. Teminat eksikliğinden ziyade başka faktörler nedeniyle bankaların kredi kullandırmaktan imtina ettiği firmalardan olduğunun anlaşılması halinde KGF’de kefalet talebine olumsuz bakabilmektedir.

Bunun yanında KGF’nin inceleme ve değerlendirme sürecinde yer almadığı şekilde de portföy garantisi ile de kefalette bulunduğumuz olmaktadır. Fakat burada riskin büyük oranını bankalarımız üstlenmektedir. 

-Verdiğiniz kredi hacmi ne kadara ulaştı? 2015 için ne kadar kaynak ayırdınız?

-KGFnin kefaleti ile kullandırılan kredi hacmi 7 milyar TL’ye yaklaşmış durumdadır. Ancak, kefalette bulunduğu kredi hacmi 9,5 milyar TL tutarındadır. KGF’nin kefaletine rağmen bankaların kredi kullandırmadığı ya da KGF’nin kefalet referansını yeterli görerek kredi kullandırdığı firmalarda olmuştur. Bunda daha çok firmanın kefalet komisyonu ödemek istememesi de rol oynamaktadır. 

Bilindiği gibi kredi garanti fonlarının temel işleyiş mekanizması kaynaklarına göre kaldıraç etkisi ile kefalet vermesidir. Zira kefil olduğu kredilerin hepsinin aynı anda batması “büyük sayılar kanununa” terstir. Bu nedenle KGF risk paylaşım oranı içinde kaynaklarının 5 katına kadar kefalette bulunmaktadır ve 5 kefalet çarpanı aynı zamanda sermaye yeterlilik rasyomuzdur.  KGF bankalara göre daha teminat zayıflığı olan firmaların risklerini üstlendiği için kefalet çarpan katsayımızı %20 oranında sermaye yeterlilik rasyosuna uyarlamış durumdayız. Bu bakımdan kefalet vermede bir kaynak sıkıntımız bulunmamaktadır. Hazineden sağlanan 1 milyar TL’lik kaynağın kefalet çarpanı ile ulaşılacak büyüklüğün ancak %20’si kullandırılmıştır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster