Satış baskısını güçlü kılan nedenleri 10 maddede özetlemek mümkün:
1- Teknik olarak 3.94’ten başlayan düşüş trendi devam ediyor. dolar/TL’de yeni diplerin ve zirvelerin bir öncekilerin altında oluşması satış baskısının güçlü olduğunu gösteriyor. Dolar/TL 7, 20 ve 50 günlük ortalamalarının altında. Dolar kurunda hedef 3.40-3.35 seviyeleri. Haftalık teknik göstergelerde yön aşağı doğru.
2- Merkez Bankası sıkı duruşunu koruyor. Bu nedenle dolar kurundaki aşağı yönlü baskı güçlü.
3- ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 16 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantıdan sonra dolar kurunda kısa süreli 3.50’nin üzerine doğru bir atak yaşandı. Ancak bunun ne kadar kalıcı olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Yukarı yapılan atakların zayıf olması satış baskısını da beraberinde getirecektir. FED toplantısı sonrası hâlâ dolar kurunda aşağı yönlü hareket daha güçlü.
4- Dolar kurunun zayıf seyretmesinin bir başka nedeni de ABD Kongresi’nde Trump karşıtı grupların güçlenmesi. ABD Başkanı Trump’ın popülaritesinin düşmesi global bazda dolara olan talebi zayıflatıyor.
5- Fed 2017 yılının geri kalanında iki faiz artırımı tahmin ederken piyasalar 1.5 artırım olabileceğini öngörüyor.
6- Yaz aylarında döviz girişi artıyor.
7- Dolar kurunda volatilite (dalgalanma) azaldı.
8- Kurumların beklentilerinde de kurun aşağı yönlü baskıda olduğunu gösteren raporlar yayınlanmaya başladı. Geçtiğimiz hafta Goldman Sachs, “TL’yi deneme zamanı mı?” başlıklı değerlendirmesinde “İyi carry trade getirisiyle TL gelişen piyasalarda öne çıkmak için en ilgi çekici aday” yorumunu yaptı. Goldman Sachs’ın raporuna göre, dolardaki son düşüşe rağmen Türk Lirası, hâlâ gerçek değerinin en çok altındaki gelişen ülke para birimi, olarak değerlendiriliyor. Bankanın hesaplamalarına göre Dolar/TL’nin olması gereken değer, şu anki mevcut seviyeler olan 3.50 değil, 2.50 TL. HSBC ise dolar/TL’de hedef fiyat olarak 3.40-3.35 seviyelerini öngörüyor.
9- Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 9 Haziran ile biten haftada 387 milyon dolar artarak toplam 165.2 milyar dolara yükseldi. Vatandaşların döviz mevduatındaki artışı 6.1 milyar dolar. Dövize yönelik güçlü talebe rağmen fiyatlar son altı ayın en düşük seviyelerini test etti.
10- Döviz kurundaki beklentilerin kırılmaması hâlâ yurtiçi yerleşik yatırımcılar tarafından güçlü alım dalgasıyla karşılaşmasına neden oluyor. Dolar/TL’ye ilişkin beklentiler kırıldığında asıl düşüş o zaman başlayacak.
KÜÇÜK YATIRMCI KAYBEDİYOR HİÇ BÜYÜLER KAYBEDERMİ KARDES
nerden-kar-ettiklerini-çok-merak-ediyorum-birileri-kaybetmeliki-birileri-kazansın-acaba-kim-kaybediyor
Evet evet satın dolarları da 3,95'ten satanlar yerine koysunlar. :))
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.