<
Ana SayfaBankacılıkKaradere’den 9 konuda önemli açıklamalar ---

Karadere’den 9 konuda önemli açıklamalar

1 / 7
Karadere’den 9 konuda önemli açıklamalar
04 Ekim 2013 - 08:52 www.finansingundemi.com

KAYHAN ÖZTÜRK – IĞDIR
Gri ile mavinin, yeşil ile kahverenginin buluştuğu, kaynaştığı, kucaklaştığı, Türkiye’de güneşin ilk doğduğu yerdeyiz. Üç tarafı sınır, üç ülkeye açılan bir kapı, büyük, modern tarıma hasret ovası…
Ay Yıldızlı bayrak altında ilgi bekleyen, ilgiyi hak eden Iğdır’ın bu unutulmuşluğunu tarihe gömmek için kentin Kültür Merkezi’ndeki Garanti Anadolu Sohbetleri’ni izleyen kalabalığı görünce, seçilen adresin isabetini fark ediyoruz. Genci, yaşlısı, Sanayi Odası, Ticaret Odası pür dikkat dinliyor Nafiz Karaderi’yi, Mahmut Eskiyörük’ü, Prof. Dr. Duran Polat’ı, Asaf Savaş Akat Hoca’yı ve Vali Pek’i. Yüzler kah gülüyor, kah endişeleniyor. Ama belli, kalpler; sınır ticaretinde büyümüş, ihracatını milyar dolarlara çıkarmış, Batı’dan alan değil Batı’ya bakan, zengin bir Iğdır için atıyor. Heyecanla izlenen sohbet bitiyor, Iğdırlı beyninde yeni yol haritası, yüreğinde ‘umut’la ayrılıyor.
Salon dağılınca biz de kentin içine yayılıyoruz. Mavinin siyaha teslim olduğu saatlerde turluyoruz. Sanki Anadolu’yu bir uçan bir uca soluyoruz.
Zaman tamam, rotamızı ikinci büyük buluşmaya çevirme vakti. Gidiyoruz. Nafiz Karadere’yle birlikteyiz. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Karadere, bir grup gazeteciye hem Iğdır’ı hem de son dönemde karları hedef olan bankaları anlatıyor. 2014’te sektörün gündeminin karlılık olacağını ifade ederken. 2013 karlarında yüzde 10, 2014 karlarında ise yüzde 20 düşüş olacağını düşündüğünü saklamıyor.
“Bankacılık sektöründe karlılık azalışında yeni düzenlemelerin etkisi ne olur?” diye soruyoruz, sınırlı olacağını belirtiyor. “En önemli faktör nedir?” diyoruz, karlılığın azalmasında en önemli faktörün fonlama tarafında bankaların artan maliyetleri olacağını dile getiriyor.
Soru soruyu kovalıyor; Nafiz Karadere, Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 88’inci durağı Iğdır’da, hepsini yanıtlıyor. “Bankacılık sektöründe tüketici ve konut kredilerinin ağırlığı bilançolarda giderek artıyor. Kimi bankanın bilançosunda yüzde 20, kimininkinde yüzde 40-60 var. Mevduat faizi arttığında bu artışı tüketiciye yansıtamıyorsunuz çünkü, Tüketici Koruma Yasası var. Para yüzde 20 devalüe olursa, faizler de bir anda artarsa, siz de bunu bilançonuzun yüzde 40’ındaki kredilere yansıtamadığınızda çok ciddi yara alırsınız. Bankacılık sektörünün en önemli sorunu fonlama maliyetinin ciddi yükselmiş olması ve aynı oranda kredilere yansıtamaması” diyen Nafiz Karadere, yurt dışından sağladıkları birçok kaynağın değişken faizli olduğuna dikkat çekiyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı05 Ekim 2013 01:13

    Bankalar 100 lira toplayıp 110 lira kredi vermiş. Mecburen mevduata mahkum. Faizler negatife indiği an yastık altına ve emlağa gidiyor. BES yaygınlaşabilir. 5 yıl vadeli ayda bir faiz ödemeli vadeli hesap çıkarılabilir. Millet vadesinde sürekli hesabını yeniliyor zaten. Hem gidip döviz alacaklar stresi de biter.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster