“İŞ VE İŞ MAKİNALARI SEKTÖRÜ ÜST SEVİYEDE”
-Şu an itibariyle hangi sektörler canlı, hangileri durgun gidiyor?
Metin Karabiber: Sektör olarak baktığımızda iş ve inşaat makinaları çok canlı. 3. Havalimanı, otoyollar gibi yatırımlar devam ettiği için, iş ve iş makinaları kullanımı üst seviyede, bu nedenle şu anda çok talepkâr bir sektör. Durgun değil de yavaşlayan sektörler ise turizm ve nispeten sağlık (hastane ekipmanları) diyebiliriz.
-Genel olarak leasing sektörünün durumu nedir? Nasıl bir rekabet içindesiniz?
Metin Karabiber: Aslında leasing sektörü Türkiye özelinde çok büyüyebilecek bir sektör. Ama bir takım haksız rekabetler oluşmuş durumda. Bunlardan en önemlisi yurt dışından fon almak. Eğer bu fonun ortalama vadesi 3 yılın altındaysa, biz kaynak kullanımı destekleme fonu ödüyoruz. Ama bunu bankalar ödemiyor. Halbuki biz doğamız gereği uzun vadeli yatırımları finanse etmek için uzun vadeli fon almak durumundayız. Evet, kendi içinde mantıklı gibi duruyor ama her zaman 7-8 yıllık fonlar bulamıyoruz. Onun için de burada bir rekabet eşitsizliği var görünüyor.
Bir diğeri karayolu taşıtları. 2009 yılına kadar karayolu taşıtlarında leasing yapılabiliyordu. Hala yapılıyor fakat karayolu taşıma yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı, o tarihlerde yapılan değişikliklerde leasing ile satın alınan karayolu taşıtının öz mal kabul edilemeyeceği karara bağlandı. Çünkü fatura leasing şirketinin üzerinde. Bu segment leasing sektörünün içinde yüzde 12 pay alıyordu. Şu anda yüzde 2’lere düştü. Burada yeni bir düzenleme bekliyoruz. Bu yeni düzenleme eğer hayata geçecek olursa, eskiden olduğu gibi leasing şirketleri karayolu taşıtlarında da pazar paylarını eski seviyelerine çıkarabilirler.
Bir diğer önemli konu da KDV. Biliyorsunuz leasingde KDV yüzde 1 uygulanıyor. Ama her ürün gamında yüzde 1 uygulanmıyor. Burada da bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Mal gruplarının özelikle yatırım grubu varlıklarının tanımlanarak, mal gruplarında KDV istisnasına genişletilmesi yatırım ve istihdamın gelişimi için önemli bir alan olabilir. Bu konuda da şu anda bir çalışma var.
Bir diğeri de bize özel bir şey. Biz yabancı şirket olduğumuz için sat-geri kirala işleri yapılırken Valilik ve Genelkurmaydan izin almak durumunda kalıyoruz. Ama Türk statüsünde bir şirket olsaydık bu izinleri almayacaktık. Bunun bize ne zararı var derseniz? Bir kere bu izinleri almak kabaca 30 gün sürüyor ve müşteri 30 gün beklemek zorunda kalıyor. Bununla ilgili Finansal Kurumlar Birliği üzerinden Tapu Kadastro ve Ekonomi Bakanlığı’yla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Yakın zamanda çözüm beklediğimiz alanlardan birisi de bu.
Son olarak da bankalara göre dezavantaj yarattığımız yer, teşvik belgeleri. Burada da leasing şirketleri adına bir rekabet dezavantajı yaratılıyor. Bizim burada da bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Teşvik belgeleri ile yapılan yatırımlarda teşvik cezalarından leasing şirketleri sorumluyken bankalar sorumlu değil. Bu durum teşvik belgeli yatırımlarda leasing şirketlerinin çekimser kalmasına neden olmakta.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.