Bankalarda kar dönemi Akbank ile başlıyor...
1. çeyrek kar dönemi 22 Nisan tarihinde Akbank ile başlıyor. Garanti ve Halkbank'ın sonuçlarını Nisan ayının son haftasında, Albaraka Türk, Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin Mayıs ayı başında açıklamasını bekliyoruz. Bankalar için son açıklama tarihi 10 Mayıs'tır.
1Ç16'da kredi-mevduat faiz makasındaki daralma ve genel karşılıklardaki artışın çeyreksel kar artışını baskılamasını bekliyoruz
Takibimizdeki bankaların net karının yıllık bazda %18 artış göstermesini, çeyreksel bazda ise %3 düşmesini bekliyoruz. Çeyreksel bazda genel karşılıkların artışı ve net faiz gelirindeki düşüşün, daha düşük ticari zarar ve faaliyet giderlerindeki düşüş ile telafi edilebileceğini düşünüyoruz. Akbank'ın çeyreksel net karını %8 artırarak, nispeten daha güçlü bir performans sergilemesini bekliyoruz. Diğer taraftan, Halkbank, Vakıfbank ve Albaraka Türk için çeyreksel bazda net kar düşüşü öngörüyoruz.
1Ç'de bankacılık sektörü kredi büyümesi bakımından zayıf bir çeyrek geçirdiğini söyleyebiliriz. Toplam krediler IÇ'de %1,6 büyüme gösterirken, toplam mevduat büyümesi %2,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevduat maliyetlerinin yükselmeye devam etmesi ile kredi-mevduat faiz makasında ise çeyreksel bazda daralma bekliyoruz. Takibimizdeki bankalar için net faiz marjının 13 baz puan daralmasını öngörüyoruz. En yüksek daralmayı Garanti Bankası için 34 baz puan olarak tahmin ediyoruz. Ancak, bu düşüşün büyük bir kısmını banka yönetiminin daha önceden de belirttiği gibi, tüfeye endeksli bono getirileri hesaplamasındaki muhasebe değişikliğinden kaynaklanmasını bekliyoruz. Bazı bankaların swap fonlamasını azaltması ve TL'deki dalgalanmanın azalması ile çeyreksel bazda daha düşük net ticari zarar gerçekleşmesini bekliyoruz.
Faiz dışı gelirlerde ise, komisyon gelirlerinin mevsimsellik ve hesap işletim ücretlerinin alınmaması nedeni ile çeyreksel olarak düşmesini bekliyoruz. 4Ç15'te yüksek bazın da etkisi ile IÇ'de faaliyet giderlerinde düşüş görebiliriz.
Aktif kalitesi bakımından, tahsili gecikmiş krediler oranında artışın devam etmesini bekliyoruz. Brüt risk maliyetinde yaklaşık 12 baz puan artış beklentimizde, genel karşılık giderlerinin çeyreksel olarak artış kaydedeceği beklentisi yer almaktadır.
Yatırım Finansman
Bankaların analiz raporlarını diğer sayfalarda inceleyebilirsiniz.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.