“TAŞERON SİSTEMİNE SON VERİLMELİ”
Ali Yalçın / Memur-Sen Genel Başkanı
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kurumsallaşmış kamu hizmeti üretiminin önündeki en büyük engellerden birinin kamuda yaygınlaşan taşeronluk sistemi olduğunu belirtiyor. Taşeron İşçilerle ilgili hükümetin yeni bir düzenleme yapmasını önemsediklerini vurgulayan Yalçın, bu düzenlemeyi taşeron işçilerin istihdamlarının sürekliliğinin sağlanması, örgütlülüklerinin artırılması, sosyal haklara tam olarak kavuşmaları, insan onuruna uygun çalışma şartlarına sahip olmaları, insana yakışır bir ücret elde etmeleri ve kıdem tazminatı ile ilgili sorunlarının çözülmesi bakımından çok önemli bir gelişme olarak gördüklerini ve desteklediklerini aktarıyor. 600 binin üzerinde taşeron işçinin olduğu dikkate alındığında 100-150 bin kişinin kadroya alınmasının yetersiz olacağı uyarısında bulunan Yalçın, 'Hedef, bütün taşeron işçilerin kadroya alınması ve taşeron sistemine bütünüyle son verilmesi olmalıdır. Hedef, devleti taşeron patronu olmak ayıbından kurtarmak ve güvencesiz kimsenin kalmadığı çalışma hayatı olmalıdır' diyor. Yalçın, hükümetin 4/B, 4/C ve benzen statülerde kamuda memur işi yapan üniversitelileri de kadroya
alması gerektiğini vurguluyor. Kamu hizmetinin, kamu görevlileri ve kamu işçileri eliyle yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Yalçın, kamunun asli istihdam şekli kadrolu istihdam olması gerektiğini, 4/B ve 4/C'li personel kalmaması gerektiğini söylüyor. Kalıcı çözüm için 3. Dönem Toplu Sözleşmesi ile, 4/C ve memur işi yapan üniversitelilerin kadroya alınması için çalışma başlatılması karan aldırdıklarını dile getiren Yalçın, 'Memur-Sen olarak, 4/B'li ve 4/C'li personel, memur işi yapan üniversiteli işçiler ve taşeron işçilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili düzenlemeyle birlikte eş zamanlı olarak kadroya alınmasını istiyoruz. Bu çerçevede, taşeron çalıştırmaya yönelik düzenlemenin kapsamına dahil edilmek suretiyle 3. Dönem Toplu Sözleşmenin gereği yerine getirilmelidir. Bu konuda hükümetin topu taca atmayacağı kanaatindeyiz' diyor.
“Taşeronda asıl iş belirlenirken sendikalara danışılsın”
Mahmut Arslan / Hak-İş Genel Başkanı
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan kamudaki taşeron işçi sorununun ortadan kaldırılması için yıllardır büyük çaba harcadıklarını belirterek, bu çabalarının bir sonucu olarak taşeron işçilerin sendikalara üyeliğinin önünü açtıklarını söylüyor. Hak-İş'e üye işçilerin yaklaşık yarısının kamudaki taşeron işçilerden oluştuğuna vurgulayan Arslan, 'Bakanlar Kurulu yardımcı iş'lerin neler olduğunu sendikalara danışarak kararlaştırmalı. Taşeron sorununun kökten çözümü kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilmesiyle mümkün olabilir. Bununla birlikte taşeron konusunda gündemdeki en önemli konu taşeronların toplu iş sözleşmeleridir. Kadro tartışmalarından daha önce taşeron şirket çalışanlarının toplu iş sözleşmelerinin bir an önce imzalanması gerekmektedir. Taşeron işçilerin toplu iş sözleşmelerinin imzalanması konusunda hükümete, bakana ve bütün ilgililere bir kez daha çağrı yapıyoruz' diye konuşuyor. Arslan, ayrıca çalışma hayatına ilişkin olarak çözüm bekleyen diğer sorunlara da dikkat çekiyor. Arslan, TBMM gündeminde bulunan Özel İstihdam Büroları Kanun Tasarısı'nın Hakiş'in itirazları bulunduğunu belirterek, bu itirazların dikkate alınmasını istiyor. Arslan, taşeron işçilerin yanı sıra ormanda çalışan geçici işçilerin kadro taleplerinin karşılanmasını, Çaykur işçisinin kampanya süresi ve kampanya dışında boşta geçen süreleri konusundaki taleplerinin dikkate alınarak çözüme kavuşturulması talebinde de bulunuyor.
Harçlardan 18.9 milyar TL tahsil edilecek
Bütçeye pasaport, konsolosluk, noter, trafik başta olmak üzere harçlardan yaklaşık 19 milyar TL gelir tahsil edilmesi bekleniyor. 2016 yılında bütçesinde önceki yıllara ilişkin ekonomik gelişmeler, eğilimler ve 2016 yılına ilişkin beklentiler dikkate alındığında harçlardan, bu yıl 2015'e göre yüzde 11.2 oranında artışla 18.9 milyar TL'ye tahsilat yapılması öngörülüyor. 2016 yılında tapu harçlarından 10.7 milyar TL, yargı harçlarından 3.1 milyar TL, pasaport ve konsolosluk harçlarından 1.1 milyar TL, trafik harçlarından 844 milyon TL, noter harçlarından 770 milyon TL, vergi yargısı harçlarından 235 bin TL tahsil edilmesi hedefleniyor. 2015 yılında harçlar kaleminde tahsilat öngörüsü 15 milyar 954 milyon TL iken, bir önceki yıla göre yüzde 15.9 oranında artışla 17.3 milyar TL düzeyinde gerçekleşmişti.
Özel gelirlerden 2.5 milyar TL Hükümet, genel bütçeli idarelerin vereceği hizmetler karşılığında tahsil edeceği özel gelirler ile bağış ve yardımlar çerçevesinde 2.46 milyar TL bütçeye kaynak aktaracak. 2016 yılı bütçesine göre bu yıl ret
ve iadeler dahil alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirlerin bir önceki yıla göre yüzde 11.2 oranında artması öngörülüyor. 2016 yılında yurtdışından alınan bağış ve yardımların 648 milyon TL ile sınırlı olması beklenirken, bütçede özel gelirler kapsamında 2 milyar 460 milyon TL tahsilat öngörülüyor. Özel gelirlerin alt başlıkları incelendiği bu gelirlerin 1.25 milyon TL'sinin harita ve kadastro bedeli, 1.93 milyon TL'sinin basılı kağıt ve plaka satış gelirleri, 80 milyon TL'sinin çıraklık, mesleki ve teknik eğitim gelirleri, 68.6 milyon TL'sinin TSK mal ve hizmet satış gelirleri, 18.2 milyon TL'sinin konvertibl olmayan konsolosluk gelirleri, 7.8 milyon TL'sinin gayrimenkul satış gelirleri, 305.5 milyon TL'sinin afet riski altındaki alanların dönüşüm gelirleri, 1.98 milyar TL'sinin ise diğer özel gelirler olarak tahsil edilmesi öngörülüyor.
(Hülya Genç Sertkaya/Para Dergisi)
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.