Vergi gelirlerinin yüzde 70'i tüketim mallarından
Cahit Sönmez/TOBB ETÜ Öğretim Üyesi
TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Dr. Cahit Sönmez, 2016 bütçesinde dikkat çeken noktaların altını çiziyor. Bu yılın bütçe büyüklüğünün geçen yıla göre yüzde 12.6 oranında artış öngörüldüğüne dikkat çeken Sönmez, bu tahmin yapılırken Türkiye ekonomisinin yılsonunda yüzde 4.5 büyüyeceği, toplam iç talebin geçen yıl olduğu gibi büyümenin itici gücü olacağı ve vergi tahsilatlarının daha da etkinleştirileceğinin varsayıldığını vurguluyor. Geçen yılın gerçekleşmeleri baz alındığında öngörülen büyüklüklerin ulaşılabilir olduğunun altını çizen Sönmez, 'Vurgu yapmamız gereken nokta şudur; kamu kesimi personel alımları artacak. Ayrıca 150 bin civarında taşeron işçinin kamu personel statüsüne geçirilmesi planlanıyor. Bir de kamu harcamaları yükselecek. Dolayısıyla bu bağlamda bütçe açığı da beraberinde artar mı' Daha da önemlisi faiz dışı fazladan taviz verilir mi' Bu soruların yanıtları önemli olacak. Çünkü makul açıklarla hem faizler üzerindeki yukarı yönlü baskılar azalıyor hem de Merkez Bankası'na para politikası uygulamalarında geniş hareket alanı açılıyor. Ancak açıklanan verilerden 26.3 milyar TL faiz dışı fazla ve 147.8 milyar TL civarındaki personel giderleri öngörülerini dikkate alırsak mali disipline bu yıl da sadık kalınacağını görebiliyoruz. Son olarak halen aşamadığımız sorunun bu bütçede de devam ettiğini belirtmek istiyorum. Doğrudan, yani gelirlerden alınan vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı ne yazık ki yüzde 30'larda kalıyor. Yüzde 70 ise yine tüketimden alınan vergi gelirlerinden oluşacak' diyor.
Para cezaları tahsilatından 9.5 milyar TL gelecek Para cezaları tahsilatından 2016 yılı bütçesinde 9.5 milyar TL gelir tahsil edilecek. Önceki yıllara ilişkin gelişmeler, eğilimler ve 2016 yılına ilişkin beklentiler çerçevesinde hazırlanan bütçe tahminlerine göre bu yıl ret ve iadeler ile fon payları dahil para cezaları tahsilatının geçen yıla oranla yüzde 10.3 artışla 9 milyar 509 milyon TL'ye ulaşması bekleniyor. Para cezalan alt kalemleri incelendiğinde 2016 yılında trafik kurallarına uymayanlara kesilecek para cezalarından 2.5 milyar TL tahsilatı yapılacak. 2016 yılında vergi cezalarından 4.6 milyar TL, yargı para cezalarından 464.3 milyon TL, idari para cezalarından 1.7 milyar TL, diğer para cezalarından 138 milyon TL tahsil edilecek. Para cezaları tahsilatı 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15.8 oranında artışla 8 milyar 622 milyon TL düzeyinde gerçekleşmişti.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.