Ana SayfaYaşam-Magazinİşte Türkiye'nin veliaht CEO'lar---

İşte Türkiye'nin veliaht CEO'lar

4 / 30
İşte Türkiye'nin veliaht CEO'lar
21 Ekim 2015 - 15:22 www.finansingundemi.com

KÂR ODAKLI BÜYÜME

Aile şirketlerinde yaşanan bu yapılanmada, yeni neslin icradaki yeteneklerini test etme ve zamanında yeterli yetkinliği sağlamalarına olanak verme önemli bir nokta olarak gösteriliyor. Bu noktada atanan isim açısından ise temsil kabiliyeti, finans ve bütçe bilgi si de önemli özellikler olarak ön plana çıkıyor. Yapılan atamalarda temel beklenti, işte kâr odaklı büyümeyi sağlayacak icra kararları alabilmek.

Bu yılın başında Atasay Mücevheratın CEO'luğuna yükselen Atasay Kamer gibi grubun bir şirketinde iyi performans göstermek de veliahtlara üst yöneticilik için kapı aralayabiliyor. CEO koltuğuna daha bu yılbaşında oturan Atasay Kamer, grupta önemli bir sorumluluktan alnının akı ile çıkmasını bildiği için 'terfi' aldı.

2009 yılında "Asgold'u yeniden yapılandır" diyen babasının verdiği görevi yerine getirmek üzere dört kişilik bir ekiple çalışmalara başlayan Atasay Kamer, grup bünyesinde yer alan ve aktif olmayan Asgold'u aktif hale getirip büyümeyi yakalayarak kendisini aileye bir anlamda kanıtladı. Bu başarı kendisine Atasay Mücevherat Grubu'nda CEO'luk görevini getirdi.

Bu noktada yönetim kurulu başkanı baba ve CEO ikinci kuşak konusunda belki en iyi örneklerden birinin Aksoy Holding olduğu söylenebilir. Erdal Aksoy yönetim kurulu başkanlığını sürdürürken Batu Aksoy ise CEO'luk görevini yürütüyor. Batu Aksoy, yönetim ile uyumlu çalışmasının temelinin güvene ve sevgiye dayalı olduğunu söylüyor.

İki yıldır enerji şirketinde CEO olarak görev aldığını belirten IC Holding'in veliahtlarından Serhat Çeçen ise grupta 15 yıldır farklı kademlerde yer aldığını ve uzun yıllar işin içinde olmanın avantajlarını yaşadığını söylüyor.

ESNEK BAKMALARI AVANTAJ

Holdingleşmiş aile şirketlerinde birinci kuşağın en büyük sermayesi çalışma azmi, zorlukları aşma gücü ve hayalleri olurken, yeni neslin motivasyonu ise işleri büyütecek sürdürülebilir başarı oluyor. Yeni nesil CEO'ların özelliklerine bakıldığında en önemli fark esneklikte. Yeni nesil CEO'lann farklı uygulamalara daha esnek bakmaları büyük bir avantaj olurken, çalışanlarının mutluluğunu ve ileriyi daha fazla düşünen yöneticiler olduklarını da söylemek gerekiyor.

Birinci kuşağın çalışmaktan ve para kazanmaktan motive olduğunu ifade eden HRM Danışmanlık yöneticisi Zülal Çalışkan, emeklerinin karşılığını başarı olarak aldıklarından bu döngünün artık onların yaşam biçimi olduğunu söylüyor. Yeni kuşağın ise genelde Batı'da eğitim almış, spor, aile gibi kavramların daha ön plana çıktığı bir nesil olduğunu kaydeden Çalışkan, "İkinci kuşak zorluklarla uğraşmıyor. Bu da onların engeller karşısında manevra kabiliyetlerinin zayıf olmasına neden oluyor. Bu yüzden de iş-kolik olması gerekmiyor. Kanıtlaması gereken tek şey babasından aldığı büyük mirası babasının gölgesinde kalmadan genişletmek. İşte burada ya risk alıp farklı sektörlere girerek işi daha da ileri taşıyor, ya da şirketi dönemin yenilikleri karşısında ezdirip geleneksel bir yapıda bırakıyor" tespitini yapıyor.

'ZOR DURUMLARA HAZIR OLUN!"

Aile şirketlerinde veliahtların CEO'luk görevini üstlenmelerini nesil değişimi açısından önemli bulan Egon Zhender Yönetici Ortağı Murat Yeşildere, bazı uyarılarda bulunuyor. Kurumsallaşma açısından aile şirketlerine profesyonellerin gelmesinin daha sağlıklı olduğunu ifade eden Yeşildere, şöyle konuşuyor: "Yönetim kurulu başkanı baba ile yeni kuşağın CEO kombinasyonu, kurumsallaşma ve özellikle hesap sorma-verme açısından zor durumlar yaratabilir. Diğer taraftan organizasyonun geneline sadece soyadı nedeniyle CEO koltuğuna oturtulacak bir bireyin vereceği açık veya dolaylı mesaj da sağlıklı olmayacaktır. Eğer becerebilirlerse, ofis içinde, iş ortamında soyadlarını, kan bağlarını ve akrabalık ilişkilerini unutmalarını tavsiye ederim. Birbirlerine o koltuklarda oturan bağımsız ve profesyonel birer yönetici olarak davranmaları, çalışma ilişkisini güçlendirecektir!'

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri