Ana SayfaYaşam-Magazinİşte Türkiye'nin veliaht CEO'lar---

İşte Türkiye'nin veliaht CEO'lar

2 / 30
İşte Türkiye'nin veliaht CEO'lar
21 Ekim 2015 - 15:22 www.finansingundemi.com

ORTALAMA 40 YAŞIN ALTINDA

Dünya genelinde şirketlerde artık genç liderlerin yönetimde kendileri­ne daha fazla yer açmayı başardıkları bir gerçek. Türkiye'de de bu trendin izlerini aile şirketlerinde CEO koltu­ğuna oturan yeni nesilde görebiliyo­ruz. Bizim üzerinde durduğumuz ve babanın yönetim kurulu başkanı, ye­ni kuşak temsilcinin ise CEO olduğu şirketler listemize göre ortalama yaş 40'ın altı. Üstelik bazıları bu görevi 30'lu yaşların başında aldı.

Peki dünya genelindeki araştırma­lar ne diyor? Yapılan araştırmalarda özellikle gelişmekte olan ülkelerde yö­netim kademesinde üst noktaya gelen genç yönetici sayısı artıyor. Kısa bir süre önce açıklanan ve Capital IQ tara­fından hazırlanan veri tabanı, dünya­da CEO'ların ortalama 50'li yaşlarda ol­duğunu ortaya koyuyor. Bu veriye gö­re küresel CEO'ların henüz yüzde 3'ü 40 yaş veya altında. Fakat özellikle tek­noloji alanındaki girişimlerin başarıya ulaşmasıyla yeni nesil yöneticilerin yerlerini almaya başlaması, önümüz­deki süreçte bu yaş ortalamasının da­ha da düşeceğini gösteriyor.

NASIL HAZIRLANIYORLAR?

Aile şirketlerinde CEO'luk görevi için profesyonellere ilk defa yer açan grup sayısı hızla artarken, yeni kuşa­ğın üst yönetimde yer alma süreci de hızlandı. Peki veliahtlar ve aile şirket­leri bu sürece nasıl hazırlanıyorlar? Sektördeki danışmanların ortak fikri, yeni neslin görevlendirilmesinde eği­timin ardından ilk adımı girişimci mi yoksa şirket bünyesinde olmak mı ko­nusundaki karar oluşturuyor. Ortak akılla verilecek bu kararın ardından veliahtın yetkinliklerinin belirlenmesi, güçlü ve zayıf yönlerin tespit edilme­si gerekiyor. Değerlendirme merkez­lerinde çıkarılacak kişilik envanteri sonuçlarına göre bir kariyer planlaması yapılması gerekiyor.

Aile şirketleri açısından tüm bu ko­şullar sağlandıktan sonra devir süre­cinin yönetimi de önemli bir başlık olarak öne çıkıyor. Aile anayasası ha­zırlama sürecinde bu konuda izlene­cek stratejinin esaslarının belirlenme­si grup açısından sağlıklı bir güvence olduğu gibi, izleyen kuşak üyeleri için de kariyer planının hazırlanması bakı­mından anlamlı. Aile şirketleri alanın­da uzman akademisyenlerden olan Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Yükselen, yeni kuşa­ğın yetiştirilmesi ve zamanı geldiğin­de yönetimi devralmasının sürdürüle­bilirlik açısından son derecede önem­li olduğunu kaydediyor. Yükselen, "Şirketlerin yaklaşık yüzde 70'inde bi­rinci kuşağın iş başında olduğu düşünüldüğünde, devir sürecinin, işletme­lerin sürdürülebilirliği açısından ne denli önemli olduğu da ortaya çık­maktadır. Devir süreci planlanmadığında, yanlış kişiye devir, hazırlanma­mış varise devir, birden fazla varis ol­duğunda çatışma, ayrılmalar ile orta­ya çıkan hisse devri karşılığı kaynak ih­tiyacı veya şirketi aile dışında bir giri­şimciye satmak gibi durumlarla karşı­laşılıyor. İcracı görevler ve sorumlu­luklar yeni neslin yetişmesi konusun­da çok önemli rol oynuyor" diyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri