ORTALAMA 40 YAŞIN ALTINDA
Dünya genelinde şirketlerde artık genç liderlerin yönetimde kendilerine daha fazla yer açmayı başardıkları bir gerçek. Türkiye'de de bu trendin izlerini aile şirketlerinde CEO koltuğuna oturan yeni nesilde görebiliyoruz. Bizim üzerinde durduğumuz ve babanın yönetim kurulu başkanı, yeni kuşak temsilcinin ise CEO olduğu şirketler listemize göre ortalama yaş 40'ın altı. Üstelik bazıları bu görevi 30'lu yaşların başında aldı.
Peki dünya genelindeki araştırmalar ne diyor? Yapılan araştırmalarda özellikle gelişmekte olan ülkelerde yönetim kademesinde üst noktaya gelen genç yönetici sayısı artıyor. Kısa bir süre önce açıklanan ve Capital IQ tarafından hazırlanan veri tabanı, dünyada CEO'ların ortalama 50'li yaşlarda olduğunu ortaya koyuyor. Bu veriye göre küresel CEO'ların henüz yüzde 3'ü 40 yaş veya altında. Fakat özellikle teknoloji alanındaki girişimlerin başarıya ulaşmasıyla yeni nesil yöneticilerin yerlerini almaya başlaması, önümüzdeki süreçte bu yaş ortalamasının daha da düşeceğini gösteriyor.
NASIL HAZIRLANIYORLAR?
Aile şirketlerinde CEO'luk görevi için profesyonellere ilk defa yer açan grup sayısı hızla artarken, yeni kuşağın üst yönetimde yer alma süreci de hızlandı. Peki veliahtlar ve aile şirketleri bu sürece nasıl hazırlanıyorlar? Sektördeki danışmanların ortak fikri, yeni neslin görevlendirilmesinde eğitimin ardından ilk adımı girişimci mi yoksa şirket bünyesinde olmak mı konusundaki karar oluşturuyor. Ortak akılla verilecek bu kararın ardından veliahtın yetkinliklerinin belirlenmesi, güçlü ve zayıf yönlerin tespit edilmesi gerekiyor. Değerlendirme merkezlerinde çıkarılacak kişilik envanteri sonuçlarına göre bir kariyer planlaması yapılması gerekiyor.
Aile şirketleri açısından tüm bu koşullar sağlandıktan sonra devir sürecinin yönetimi de önemli bir başlık olarak öne çıkıyor. Aile anayasası hazırlama sürecinde bu konuda izlenecek stratejinin esaslarının belirlenmesi grup açısından sağlıklı bir güvence olduğu gibi, izleyen kuşak üyeleri için de kariyer planının hazırlanması bakımından anlamlı. Aile şirketleri alanında uzman akademisyenlerden olan Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Yükselen, yeni kuşağın yetiştirilmesi ve zamanı geldiğinde yönetimi devralmasının sürdürülebilirlik açısından son derecede önemli olduğunu kaydediyor. Yükselen, "Şirketlerin yaklaşık yüzde 70'inde birinci kuşağın iş başında olduğu düşünüldüğünde, devir sürecinin, işletmelerin sürdürülebilirliği açısından ne denli önemli olduğu da ortaya çıkmaktadır. Devir süreci planlanmadığında, yanlış kişiye devir, hazırlanmamış varise devir, birden fazla varis olduğunda çatışma, ayrılmalar ile ortaya çıkan hisse devri karşılığı kaynak ihtiyacı veya şirketi aile dışında bir girişimciye satmak gibi durumlarla karşılaşılıyor. İcracı görevler ve sorumluluklar yeni neslin yetişmesi konusunda çok önemli rol oynuyor" diyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.