<
Ana SayfaBankacılıkİşte strateji: En yüksek kara biz ulaştık---

İşte strateji: En yüksek kara biz ulaştık

1 / 4
İşte strateji: En yüksek kara biz ulaştık
02 Ocak 2013 - 08:18 www.finansgundem.com

BERRİN UYANIK BEKAR / FINANSGUNDEM.COM - ÖZEL

Finansgundem.com: Türkiye bankacılık sektörü için 2012 yılı nasıl geçti?

Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk: Türk bankacılık sektörü 2012 yılında TCMB ve BDDK’nın önlemlerinin etkisiyle kredi büyümesinde ciddi yavaşlamalar yaşadı. Ancak sektör bu duruma rağmen yılın ilk yarısında net faiz marjındaki artış ve son dönem faiz indirimleri sayesinde bono portföylerinden kâr elde etti. İlk üç çeyrekteki net kâr, bir önceki yılın aynı dönemine göre %17 oranında arttı. İMKB’deki bankacılık sektör endeksi de yılbaşından bu yana %58’lik bir artış gösterdi.

Ancak son dönemde ekonomide yaşanan yavaşlama bankacılık sektörü üzerinde de etkisini gösterdi. Takipteki alacaklar geçen yılbaşına oranla %21 arttı. Buna paralel olarak takibe düşen krediler için ayrılan karşılıkların artması da kârlılık açısından sektörü olumsuz etkiliyor.

Katılım bankaları ise sektöre göre 2012’de çok daha iyi bir performans gösterdi. Mevduat bankalarının kredi hacmi yılın başından bu yana %9,6 artarken, katılım bankaları bu dönemde piyasayı fonlamaya devam ederek hedefleri doğrultusunda fon kullandırmada %18,6’lık bir artış sağladı. Katılım bankalarının aktifleri aynı dönemde mevduat bankalarındaki %6,5’lik artışa karşın %16’ya yakın güçlü bir büyüme kaydetti. Kârlılık açısından katılım bankaları 2012’de önceki yılın 3.çeyreğine göre %20,7’lik bir yükseliş sergileyerek, sektörün %16,9’luk artışının üzerinde performans gösterdi.

Ülke notumuz 20 yıldır ilk kez yatırım yapılabilir seviyeye ulaşarak, sermaye akımları ve doğrudan yatırım için önemli bir fırsatı önümüze seriyor. Artan ülke notu sayesinde kredi imkânları artarken, borçlanma maliyeti düşecek, yatırımcı tabanı genişleyecektir. Bununla beraber mali dengeyi tehdit edebilecek fon akımlarına karşı Merkez Bankası’nın politika faiz oranı ve borçlanma oranı ile munzam karşılıklara ilişkin düzenlemeleri bu riskleri azaltmada önemli olacaktır.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hüseyin02 Ocak 2013 17:09

    çok para kazanmış olabilirsiniz ama çok değer kaybettiniz !!

  • türev02 Ocak 2013 12:03

    bankanın karına bakılırsa karın büyük kısmı türev işlemlerden gelmiş. hani reel sektör fonlaması?? mantalitenin değiştiği ne kadar belli değil mi ?

  • semih02 Ocak 2013 08:39

    Derya bey, yönettiğiniz kurum daha önce değerleri ile varolan bir kurum iken şimdilerde değeri sadece kar olan bir kurum haline geldi. kendi kendinize koyduğunuz hedeflerinizi tutturmuş olabilirsiniz ama bir de pazar payınıza bakın. gerçek orada yatıyor.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster