BİZİM NESİL KRİZ GÖRE GÖRE, KRİZ YÖNETİMİNDE USTALAŞTI
-Meslek hayatınız boyunca tanık olduğunuz ilginç anılarınız var mı? Sizi en çok etkileyenleri bizimle paylaşabilir misiniz?
Nejat Bilginer: 1980 öncesi bankaya gelince hemen Ankara, İzmir, Adana vb illere yıldırım telefon görüşmesi yazdırırdık. Çünkü yıldırım telefonlar dahi öğlene kadar ancak bağlanırdı. O zamana kadar da nasılsa konuşacak bir iş çıkardı. Şubeler günlük vaziyetlerini kum, çakıl vb şifrelerle genel müdürlüğe telgrafla bildirirlerdi. Şimdi gelinen teknolojik seviyeye bakınca insan nerelerden gelindiğini daha iyi anlıyor.
Pamukbank’ta İlk ATM’ler kurulduğunda bu konudan sorumlu GMY’nin ismi Ahmet Tüzün’dü. Bir gün toplantıda bir bölge müdürümüz söz aldı ve ‘Ahmet Tüzün’ün makinesinde bir sorun var’ dedi. ATM kısaltmasını Ahmet Tüzün Makinesi (ATM) olarak algılamış. Tabi ki toplantıda herkes bir anda kahkahalara boğuldu.
Eğitimlerde kara tahta kullanılırdı. Özer Ertuna, yurt dışında beyaz tahta kullanıldığını görmüş. ‘Bunu Türkiye’ye uygulayalım’ dedi. Çok uğraştık. Seramik tahtalar döktürdük, ancak bir türlü başarılı olamadık. Aylar sonra bir seyahat dönüşünde marifetin tahtada değil kalemde olduğunu öğrenince çok gülmüştük.
-Meslek hayatınız boyunca birçok krize tanık oldunuz… İlk akla gelen 1994 krizi, sonra 1998 krizi, ardından 2001 krizi derken, şimdi de global kriz yaşanıyor. Bu krizlere ilişkin değerlendirmeleriniz nedir?
Nejat Bilginer: Bizim nesil gerçekten çok kriz gördü, kriz yönetiminde ustalaştı. 2008 krizi sırasında yabancı bir bankada çalışıyordum. Dünya çapında çok büyük olan kurumun üst düzeyinin krizi yönetmede ne kadar acemi olduklarına yakından şahit oldum. En başta bizi krizi yönetme konusunda yönlendirmeye başladılar ancak kısa bir süre içinde Türk genel müdürümüz ve ekibinin tecrübelerden yararlanma yolunu tercih ettiler. Bizim kaptanlarımız ve ekipleri o kadar sert fırtınalarda gemi yönettiler ki bankalarımızın ve genel ekonomimizin bu krizi hafif atlatmasında yapılarının sağlam olmasının yanı sıra yönetim kadrolarının tecrübesi ve başarılı kriz yönetimleri büyük rol almıştır.
işyerinde moobbing i en iyi uygulayan biri olarak tanınmaktadır,kurum için değil patron için yapamayacağı yok olarak bilinmektedir,hedonist bir yapıya sahip olup adaletsiz davrandığı bazılarıyla helalleşmesi gereklidir,inancı varsa tabii,
Tüm bu deneyim ve vizyonun bir kitapta toplanma zamanı..hem de hemen..
Yahu o banka batır dur dolaş dur ekibi kim? Bu kadar bankacılık krizleri yasandı bankalar gitti birileri hep vardı?
Değerli Hocama uzun bir yaşam diliyorum. Kamu bankalarındaki (Ziraat ve Halkbank) öğrencilerini iyi yetiştirmiş. Makyevelin dediği gibi amaca ulaşmak için her yolu mübah görüyorlar. Hırsları akıllarının önüne geçmiş, birkaçını yanına alsa fena olmaz.
Sayın Nejat BİLGİNER Türkiye'nin İK konusundaki AKİL İNSANI dır. Onun idaresinde kendinizi çalışan olarak değil, her şeyden önce İnsan olarak hissedersiniz. Tanımış ve çalışmış olmaktan gurur duyuyorum.
35 yılı aşkın süredir sektörün içinde biri olup halen başarı ile görevini yürüten Sn Nejat Bilginer e nice başarılı ve sağlıklı seneler diliyorum
Sayın Nejat bilginer görev geldikten sonra çalışanların çalışma koşullarında ne gibi iyileştirmeler yapmış, kendisi göreve geldikten sonra kaç personel işinden ayrılmış, bu ayrılan perosnel sayısı toplam içinde ne orandaymış...keşke buları da sorsaydınız
Biz 40 kişiyiz, birbirimizi biliriz...
duayen ikcı olmamalı. bir ik gmysi 10 yıl koltuğundan kalkmazsa olmaz o iş. bu kişi için söylemiyorum başka bankalarda da var 10 yıllık ik gmysi. sonra 10 yıl hiçbir değişme olmuyor...
kendisiyle çalışınalar veya çalışmış olanlar acana sayın Bilginer hakkında ne düşünüyor...
Röportajı okumanı tavsiye ederim
Goethe'nin dediği gibi "Güzel bir düşünce ile güçlü bir karakter birleşince, harikalar ortaya çıkar". Sevgili Nejat beyi İK camiasına yıllar yılı verdiği emek ve katkıdan dolayı alkışlıyorum.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.