<
Ana SayfaPara Piyasaİslami fon yönetimi---

İslami fon yönetimi

7 / 13
İslami fon yönetimi
05 Ağustos 2019 - 14:20 www.finansingundemi.com

Katılım yatırım fonu portföyüne katılma hesabı, kira sertifikası, ortaklık paylan, altın/kıymetli madenler ve faizsiz olduğu kabul edilebilecek diğer araçların bir arada dahil edilebileceğinin belirtilmesi nedeniyle, katılım fonu belirli bir varlığa yatırım yapma stratejisine sahip diğer fon türlerinden ayrışmaktadır. Zira diğer fon türleri olan örneğin hisse senedi yatırım fonunda (büyüme amaçlı strateji kapsamında) devamlı olarak en az %80 oranında ortaklık payı yatırımının yapılması, borçlanma araçları fonunda (getiri amaçlı strateji kapsamında) devamlı olarak en az %80 oranında borçlanma araçları yatırımı yapılması, kıymetli madenler fonunda (büyüme amaçlı strateji kapsamında) devamlı olarak en ai %80 oranında kıymetli maden yatırımı yapılması gerekmektedir. Katılım fonu ise mevzuatta bir fon türü olarak belirlenmekle birlikte gelir amaçlı ya da büyüme amaçlı bir kategoriye otomatik olarak dahil olmamakta, değişken fon niteliğine sahip bulunmaktadır. Bu özelliği ile katılım yatırım fonu dünyadaki İslami fonlardan da ayrışmaktadır. Zira İslami fonlar türüne göre temel stratejisi belirli fonlar olup, doğrudan değişken fon türünde yapılandırılmamıştır. Katılım yatırım fonundaki bu ayrışan özelliğin esasen düzenlemenin yapıldığı dönem itibarıyla fon endüstrisinin bu alanda tecrübesinin kısıtlı olması ve uygun araç olarak kabul edilebilecek varlıkların çeşitliliğinin ve büyüklüğünün sınırlı miktarda olması, bu nedenle bu yöndeki fonların kuruluşlarının kolaylaştırılması ile açıklanabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, sektörde mevcut durumda katılım fonlarının genel/değişken strateji ile kumlan “katılım fonu” yerine belirli bir stratejinin uygulandığı “kira sertifikası katılım fonu”, “katılım hisse senedi fonu”, “altın katılım fonu” ya da “katılım serbest fon” şeklinde kurulduğu, “katılım fonu” olarak genel/değişken strateji ile kurulan katılım fonlarının büyüklüğünün bu türdeki tüm fon büyüklüğü içerisindeki oranının %2-3 civarında kaldığı görülmektedir. Bu durum, sektörün uygulamada İslami fon pratiğine yakın bir uygulamayı benimsediğini de göstermektedir.

Diğer bir husus, mevzuatta katılım yatırım fonu portföyüne katılma hesabı, kira sertifikası, ortaklık payları, altın/kıymetli madenler ve faizsiz olduğu kabul edilebilecek diğer araçların dahil edilebileceği belirtilmekle birlikte, anılan araçların uygunluğunun nasıl değerlendirileceğine ilişkin bir hükme yer verilmemesidir. Aslında bu durum ülkemizde İslami sermaye piyasası regülasyonunda “piyasa disiplini” yaklaşımının benimsenmiş olmasının bir uzantısıdır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster