“İltizam sistemi”nde devlet vergi toplanacak alanları ihale usulüyle birkaç yıllığına mültezimlere (iltizam sahibi) vermekte, mültezimler ödemeyi taahhüt ettikleri vergi tutarının bir kısmını peşin ödemekte, geriye kalan bölümünü ise taksitli olarak ödemeyi taahhüt etmektedir. İltizam sisteminde devlet verdiği bu hakkı her an geri alabildiğinden mültezimler vergi taahhütlerini en kısa sürede yerine getirerek, kalan süre içerisinde toplayacakları vergileri kazanç olarak edinebilmek için zaman içerisinde ağır vergi uygulamaları içerisine girmişlerdir. Bu olumsuzluk nedeniyle 1695 yılında “malikane sistemi”ne geçilmiştir. Bu sistemde vergi toplama hakkı ihale sonucunda bu hakkı satın alan malikaneciye bir yaşam boyu tanınmıştır. Malikaneci ödmeyi taahhüt ettiği verginin çoğunluğunu peşin olarak ödemekte ve her sene belirli tutarda dönemsel ödeme yapmaktadır.
İltizam sistemi yerini 1775 yılında daha modern bir uygulama olan “esham sistem’ne bırakmıştır. Esham sisteminde devlet vergi toplama hakkım devretmek yerine toplayacağı vergileri paylara ayırmış ve bu payları satmıştır. Bu payları satın alanlar yaşamları boyunca vergi gelirlerinin paylarına düşen kısmını getiri olarak elde etmişlerdir. Bu uygulamanın 1980’li yıllarda ihraç edilmeye başlanan ve yatırımcılarının devletin köprü, baraj, elektrik santrali, karayolu ve demiryolu gelirlerine ortak edildiği gelir ortaklığı senedine ve gelir getiren bir hakka dayalı menfaati sukuk uygulamasına benzerliği dikkat çekmektedir.
Bütün bu örnekler İslami finans kapsamında kabul edilebilecek muhtelif uygulamalara aslında tarihimizin çok değişik dönemlerinde rastlanabileceğini ve İslami finans ile olan tanışıklığımızın zannedilenden çok daha eskiye dayandığını göstermektedir.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.