ÜLKEMİZİN İSLAMİ FİNANS İLE OLAN TANIŞIKLIĞI
Ülkemizde İslami finans uygulamalarının 1980’li yılların başında özel finans kurumların kurulması ile başladığı genel kanı olarak kabul edilmekle birlikte, aslında ülkemizin İslami finans uygulamaları ile tanışıklığının Osmanlı dönemindeki “nakit vakfı” uygulamalarına kadar gittiği bilinmektedir. Nakit vakıfları ihdas edilen nakit sermayenin hayırseverlik faaliyetleri için kullanıldığı bir vakıf türüdür. Bu vakıfların hayırseverlik faaliyetlerinin finansmanında kullanılacak olan nakit sermayenin artırılması için bankalar gibi bazı finansman faaliyetlerinde de bulundukları görülmektedir. Bu finansman faaliyetlerinin en çok bilineni ise istiglal uygulamasıdır. İstiglalde finansman ihtiyacı bulunan kişi sahip olduğu evini vakfa satmakta ve daha sonra kendi kullanımı için geri kiralamaktadır. Kiralama dönemi boyunca vakfa kira ödemeleri yapmakta ve kiralama dönemi sonunda evin bedelini vakfa ödeyerek evini geri satın almaktadır. Bu uygulamanın günümüzdeki konut teminatlı finansman modeline ve icara sukuk (sahipliğe dayalı kira sertifikası) örneğine benzerliği oldukça dikkat çekicidir. Dolayısıyla, nakit vakıflarını İslami bankacılığın ilk örnekleri arasında saymak mümkündür.
Vakıf uygulaması yanında, Osmanlı döneminde uzun yıllar uygulanan iltizam, malikane ve esham sistemleri de aslında İslami finans ve seküritizasyon alanındaki ilk örnekler arasına dahil edilebilecektir.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.