VAKIFTAN FONA GEÇİŞ
TKYD - Kurumsal Yatırımcı dergisinin bir önceki sayısında SAHA Derecelendirme Yönetim Kurulu Başkanı sayın Ali Perşembe’nin fon tarihini konu alan oldukça keyifli bir yazısı yayınlandı. Aslında fon tarihinin modem fon yapısının oluşmasına etki eden önceki yapıları da dikkate alarak, biraz daha geçmişe götürülmesi mümkündür. Fon yapısının ilk ortaya çıkışının esasen vakıf yapısı ile gerçekleştiği kabul edilmektedir. Vakıf İslam coğrafyasında dinsel, hayırseverlik ve eğitim amaçlı kullanıma adanmış malvarlığı bütünü olarak ortaya çıkmıştır. Bu yapı haçlı seferleri ile onüçüncü yüzyılda batı coğrafyasına taşınmış ve oradaki ilk uygulamalar da kaynağına sadık kalınarak, anılan amaçlarla sınırlı olarak şekillenmiştir. Daha sonra, 1774 yılında Hollandalı bir tüccar olan Abraham van Ketwich bu yapıyı finansal çıkar amaçlı bir yapıya dönüştürerek dünyadaki ilk kapalı uçlu fonu (Eendragt Maakt Magt-Birlikten Güç Doğar) ortaya çıkarmıştır. Kapalı uçlu fon yapısında satılan fon pay sayısı sabit tutulmakta ve ilave talepler karşılanmamaktadır. Yatırım, sabit miktardaki fon payları karşılığı toplanan nakit kullanılarak gerçekleşmekte ve hedeflenen fon süresi sonunda tasfiye suretiyle fon sonlandırılmaktadır. Takiben benzeri kapalı uçlu fonlar birçok yerde kurulmuştur. İlk açık uçlu fon yapısı ise 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Massachusetts Investors Trust adıyla kurulmuştur. Bu fon yapısında yatırımcıların fon payı satın alma talepleri ve fon payı iade talepleri devamlı olarak karşılanmaktadır. Böylelikle, günümüzdeki açık uçlu fon yapısı ortaya çıkmış olup, bugün yatırım fonlarının çoğunluğu bu esasa göre kurulmaktadır. 1963 yılında Malezya’da kurulan Lembaga Tabung Haji adındaki bir kuruluş ise, hac ibadetini gerçekleştirmek isteyen Malezyalı Müslümanların birikimlerini İslami esaslara uygun alanlarda yatırımlarda değerlendirerek bir fon yönetimi faaliyeti göstermiş ve elde edilen kazançlar hac ibadetinin finansmanında kullanılmıştır. Bu yapı dünyada modem anlamda ilk İslami fon olarak kabul edilmekte ve günümüzde halen faaliyetini sürdürmektedir. 2006 yılında ise dünyadaki ilk İslami esaslara uygun borsa yatırım fonu olan Bizim Menkul Değerler A.Ş. DJIM Türkiye A Tipi Borsa Yatırım Fonu ülkemizde kurulmuştur. 10 yıl boyunca faaliyetini sürdüren bu fon daha sonra tasfiye olmuştur.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.