GENEL OLARAK İSLAMİ FİNANS
İslami finans finansal piyasa işlemlerinin, hizmetlerinin ve operasyonlarının İslami kural ve prensiplere uygun olarak yapılması ilkesine dayalı işleyen alternatif piyasa yaklaşımı olarak tanımlanabilecektir. Bu tanım oldukça geniş bir tanım olmakla birlikte finansal piyasaların üç temel bacağı olan bankacılık, sermaye piyasaları ve sigortacılık alanlarını içerecek şekilde genel kabul görebilecek bir tanım niteliğindedir. Dünyada konvansiyonel finans anlayışının baskın olduğu gerçeği altında alternatif değerlere sahip bir yaklaşımın ne kadar kabul görebileceği hep güncelliğini koruyan bir soru olarak varlığını sürdürmektedir. Bununla birlikte, İslam dininin ibadetsel ve ahlaki prensipler yanında iktisadi yönleri de içerecek şekilde toplumsal düzenle ilgili kurallar getiriyor olması, finansal işlemler açısından da bir düzenleme alanı yaratmaktadır. Bunun yanında, Müslüman nüfus, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturması nedeniyle dikkate alınmayı gerektirir büyüklükte bir kitledir. Bütün bunlar, önce bankacılık alanında konvansiyonel bankacılığa alternatif bir bankacılık olan İslami bankacılığın 1963 yılında Mısır’da (Mit Ghamr adlı mevduat bankası) ortaya çıkmasını sağlamıştır. Takiben birçok ülkede benzer anlayışla yönetilen bankalar kurulmuştur. 1990’lı yıllarda ise fon piyasasında İslami fonların (İslami esaslara uygun hisse fonları, endeks fonlar, murabaha fonları, kira fonları, emtia fonları, fon sepeti fonları, gayrimenkul fonları ve girişim sermayesi fonları) ortaya çıktığı görülmüştür. 2000’li yıllarda ise “İslami tahvil” olarak dillendirilen İslami esaslara uygun yatırım sertifikası olan “sukuk” ihraçları ortaya çıkmış ve bunun bir uzantısı olarak, sabit getirili yatırım fonlarına olan talebi büyük ölçüde karşılayan “sukuk”un da dahil edildiği getiri amaçlı fonlar önemli miktarda artmıştır. Ayrıca, 2000’li yıllar İslami esaslara uygun borsa yatırım fonları ile endeks fonların da ortaya çıktığı dönemdir.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.