6.Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt: IŞİD’in zenginliğinin büyük bir kısmı petrol geliri ve düzenli haraçtan oluşuyor. Ne var ki, 2011 ve 2012’de IŞİD’in bu derece çok para kazanma yöntemlerine sahip olmadığı biliniyor; o yıllarda örgüt, başta Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt olmak üzere Körfez monarşileri tarafından finanse ediliyordu. Uzmanlar bu durumun, Körfez ülkelerinin radikal cihatçı örgütle aynı dünya görüşüne sahip olması nedeniyle ortaya çıkmadığını belirtiyor; Esad rejimi ve İran’dan “nefret eden” ülkeler, Esad’ın düşmanlarını finanse etmek istedi. Soğuk Savaş’ın ABD’nin, Sovyetler Birliği’ne karşı oldukları için aşırı sağcı milislere ve hükümetlere destek vermesine yol açtığı gibi, bu zengin Körfez ülkeleri de kendilerini dolaylı yoldan İran ve Esad arasında yaşanan temsili savaşta IŞİD’e yardım ederken buldu.
The Daily Beast’ten Josh Rogin, IŞİD’in ilk zamanlarında ellerine geçen paranın Körfez ülkelerindeki zenginlerden geldiğini belirtiyor. Yakın zamana kadar, IŞİD tehdidinin kapsamının genişliği netleşmeden önce, bu ülkelerin para aklama konusunda olağanüstü zayıf yasaları bulunuyordu. Bu da özel bağışçıların ufak yaptırımlarla Suriye’deki muhalif gruplara ve IŞİD’e para aktarmasına izin veriyordu. Şu anda bu ülkelerin hiçbiri IŞİD’e yardım ettiğini kabul etmek istemiyor. Atlantic’teki yazısında, üst düzey Katarlı bir yetkilinin açıklamalarına yer veren Steve Clemons, “IŞİD, bir Suudi projesidir” diyor. Katarlılar, yalnızca El Nusra Cephesi’ne destek verdiklerini kabul ediyor. Ne var ki, bu örgütler arasında finansman ve silah sevkiyatının mümkün olduğu biliniyor. Uzmanlara göre en bariz durum, IŞİD’in paraya en fazla ihtiyaç duyduğu zamanda Suudi, Katarlı ve Kuveytli bağışçıların Suriyeli muhaliflere para aktardığı ve bunu paranın kimin eline geçeceğini umursamadan yaptığı. (ÇEVİRİ: NEŞE İDİL)
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.