“BÜYÜKLER, CİDDİ KURUMLAR BU İŞE BİRKAÇ YILDIR BAŞLADILAR”
-Borsa şirketleri arasında yaygınlığı nedir?
Bikem Kanık: Borsa şirketleri zorunlu. Ticaret Kanunundaki değişiklikten sonra herkes bunu yapıyor ama ne yapıyor, bir tanesi bir şey yazmış, herkes alıyor onu, üstünü değiştiriyor. Yani kopyala yapıştır yapılıyor. Yasak savmak derler ya o anlamda yapılıyor. Ben de yaptım bende de var, diyor. Ama bunun denetimini daha bakanlık yapmadı. Yapmaya başladığı zaman, “Sende de aynı rapor, onda da aynı rapor. Şuna baktın mı, buna baktın mı?” dediği zaman sıkıntı olacak. Büyükler, ciddi kurumlar bu işe birkaç yıldır başladılar.
-Bu anlamda yasal bir şey var mı?
Bikem Kanık: 2014’te bununla ilgili çok önemli bir madde koydular. Riskini erken saptama komitesi kurmak zorunluluğu getirildi şirketlere. Buradan birinci derece sorumlu yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve bağımsız yönetim kurulu üyeleri. Halka açık şirketlerde bununla ilgili cezayı SPK’ya ya bıraktı kanun. Kanun çok açık; SPK istediği cezayı verebilir, hem idari hapis hem de mali şekilde. SPK da tebliğler yayınladı. Fakat denetleme başlamadı.
Şimdi aslında Türkiye bu konuda yeni yeni adımlar atıyor. Ben yatırımcıyım, borsaya bakıyorum, x banka gayet ciddi bir çizgide gidiyor. Bankanın sahibi holdingin sabihi vefat etmiş. Şimdi bu bankaya yatırım yapmaya karar veriyorum ama taşıdığı riskler reler bilmiyorum. Bankanın geleceği, iş adamının hayatını kaybetmesinin ardından sürdürülebilirliği nedir bilmeliyim mi ona göre yatırım yapayım. Bunları bilmeden nasıl yatırım yapılır, çünkü bunlar bir risk…
-O zaman halka açık şirketler için daha önemli bir konu
Bikem Kanık: Evet, önemli, olmazsa olmaz. Avrupa’da bu raporların üzerinde çok duruluyor. Hisseleri borsada işlem gören bir fabrika var diyelim. Hammaddesi petrol . Şimdi bu şirket risk taşıyor mu, taşımıyor mu? Bize göre taşıyor. Neden? Savaş çıkar fiyatlar yükselir, risk. Petrol kanakları 15-20 sene sonra ne olacak, bu da bir risk. Teknoloji ise başka bir risk. Şimdi bunların hepsinin değerlendirilmesi gerekir. Ona göre plan yapılmalı. Alternatifleri belirlenmeli.
Halka açık şirketlerde çok uç işlemler yapmalarına rağmen Bazı patronlar çok korunuyor bazılarına çok kolay ceza uygulanıyor. Kervansarayda turkiye borsa tarihinin en uç ve farklı farklı bitelikli çok sayıda yatırımcı söğüşleme işlemleri yapılmış am hiç kimse ciddi br yaptıra gidememiş.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.