TÜRKİYE BUNA AYAK UYDURACAK
-Daha çok finans grubu şirketler mi?
Bikem Kanık: Yok, aslında her türlü şirket var. Mesela en fazla sürdürülebilirlik raporunu çıkaran şirketler enerji şirketleri, petrol şirketleri, demir çelik şirketleri. Onların yanında finans şirketleri de yapıyor. Üretim şirketleri daha çok bu işin içinde aslında. Hizmetten çok üretim şirketleri bu işin içinde. Uluslararası büyük denetim şirketlerinin söylediğine göre 2018-2020’ye doğru dünyada hiç faaliyet raporu kalmayacak. Faaliyet raporunun içindeki finansallar aslında şirketlerin sürdürülebilirlik raporlarının arkasında olacak. Yani tek bir kurumsal kimlik çalışması gibi bir sürdürülebilirlik raporu verecekler, içinde de faaliyet raporu olan.. Oraya doğru gideceğiz bir şekilde. Türkiye de buna ayak uyduracak.
-Sürdürülebilirliğe ilgi duyma oranı nasıl peki?
Bikem Kanık: Ciddi bir ilgi var. Herkes öğrenmeye çalışıyor çünkü önemli bir konu. Bazı okullarda bile bununla ilgili programlar başladı, eğitimler başladı. Belli büyüklüğün üzerindeki çok sayıdaki şirket bununla ilgili çalışma yapmaya başladı. İşin en ilginci Türkiye’de hiç ismini duymadığınız tekstil şirketleri sürdürülebilirlik çalışmaları sürdürüyor. Niye? Çünkü yabancı firmalar sizden bunu yapmanız istiyor, o yöne itiyor sizi…
-Bir sefer yaptım bitti diye bir sistem değil yani!
Bikem Kanık: Değil işte, çok öğrenilen bir süreç… Şirket işte bir sefer listeyi çıkarıp öğrendiğinde ne çıkıyor eline 3 tane çok önemli iş o zaman bir sonraki dönem şundan başlayalım bunu çalışalım oluyor. Ertesi sene yeniliyorlar başka bir risk çıkıyor hadi şimdi bunu çalışalım oluyor bu böyle kademe kademe yükselerek öğrenilen bir süreç…
Riskler devamlı değişiyor. Mesela tarım sektöründesin, havalar ısınıyor, yağışlar azalıyor, iki senedir böyle bir riskin yoktu ama bugün böyle bir riskin meydana geldi. İhracat yapıyorsun, Irak’ta bir savaş çıkıyor, beklenmedik bir risk olarak gündeme geliyor.
Yeni bir fabrika kuruyorsun, kapatıyorsun… Risk listen tamamen değişiyor, her şey değişiyor…
Halka açık şirketlerde çok uç işlemler yapmalarına rağmen Bazı patronlar çok korunuyor bazılarına çok kolay ceza uygulanıyor. Kervansarayda turkiye borsa tarihinin en uç ve farklı farklı bitelikli çok sayıda yatırımcı söğüşleme işlemleri yapılmış am hiç kimse ciddi br yaptıra gidememiş.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.