KRİZE HAZIR OLMAYAN ŞİRKETLER BUNUN ÇİLESİNİ ÇEKECEKLER
-Peki, Türkiye’deki şirketler bu kavramlara ne kadar yakın ne kadar uzak?
Bikem Kanık: Aslında Türkiye’deki şirketler hiç risk yönetimi yapmıyor demek çok yanlış. Yapılıyor ama dediğim gibi entegre halde yapılmıyor. Herkes sektörün büyüklüğüne göre, kendisi için önemli gördüğü patronun veya yöneticilerin algısına göre, önemli gördüğü konuların üzerine risklerini denetliyorlar. Ama dünyadan artık bunun dersini almalıyız. Bu krizler patladığında varlık değerlerindeki şişmeden dolayı bir sürü şeye neden oldu doğru bir risk yönetimi yapmayan şirketler için.,,
-Belli ki risk yönetimine alışkın değiliz. Peki, şirketlerde bu durum nasıl?
Bikem Kanık: Alışkın değiliz ama sizi dünya bu tarafa itiyor. 90’larda, 2000’lerin başında bir kriz olduğunda, iyi bir şirket 1-2 gün içinde toplanıp 3-5 telefon yapıp 1 hafta, 1 ay sonra bile durumu düzeltebiliyordu. Şimdi ise o kadar hızlı ki her şey, sizin öyle toplanıp, karar verip, yönetim kurulunun onayını bekleyip, ‘bunun için ne yapalım, alternatif nedir?’ deyip eyleme geçmeniz çok büyük kayıplar getiriyor. O yüzden bu hazırlıkları yapmanız gerekiyor. Yani krize hazır olan şirketler yaşayacaklar, hazır olmayan şirketler bunun çilesini çekecekler. Türkiye’ye gelirsek bir sürü şey yapıyor Türkiye. Ama dediğim gibi bir çalışma bir yöntem alarak yapmıyor. Tabi ki belli bir büyüklüğün üstündeki kurumsallaşmış şirketler yapıyorlar. Bir çok şirkette artık risk yönetim departmanları var olması gerektiği gibi…
-Yani çok büyüklerde mi var?
Bikem Kanık: Evet, büyük şirketlerde var. Düzenli olarak şirketin risk envanterleri çıkarılıyor. Risk analizleri yapılıyor. Bununla ilgili aksiyon planları yapılıyor, yönetim stratejileri geliştirebiliyor. Çünkü bu çok önemli; direkt yönetim kurulunun, şirket sahibinin elinde olması gereken alet bu. Bundan çıkan verilere göre stratejik kararlarınızı alacaksınız; önümüzdeki dönem nereye kaynak ayırayım, ne yapayım ne edeyim gibi. Bu büyümeye direkt etki edecek bir çalışma ve bir sistem. Bunu kurumsallaşmakta olan şirketlerin, aile şirketlerin, orta ölçekli şirketlerin de kullanabileceği, kendi bünyelerine katabilecekleri bir ürün haline bir yöntem haline getirmeliyiz ki asıl katkı orada olsun…
-Orada siz devreye giriyorsunuz değil mi? Var mı bu konuda sizin gibi piyasada.
Bikem Kanık: Evet, evet. Genelde yabancı danışmanlık şirketleri var. Bugüne kadar hep dediğim gibi belirli seviyedeki şirketlerin üzerinde bu ürün pazarlandı.
Halka açık şirketlerde çok uç işlemler yapmalarına rağmen Bazı patronlar çok korunuyor bazılarına çok kolay ceza uygulanıyor. Kervansarayda turkiye borsa tarihinin en uç ve farklı farklı bitelikli çok sayıda yatırımcı söğüşleme işlemleri yapılmış am hiç kimse ciddi br yaptıra gidememiş.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.