KAYHAN ÖZTÜRK - FINANSGUNDEM.COM
Bir skandal, iki kriz, şirketler dünyasındaki rotayı bakın nasıl değiştirdi?
Enron patlamasıydı iki kavram arasındaki algı farkı tartışmaya açılmayacaktı. 2007’de ABD’de yakan gayrimenkul krizi, çok değil aylar sonra tüm dünyayı kuşatan büyük kriz yaşanmasıydı “Kimse biz nerede hata yaptık?” diye sormayacaktı. Ama sordular! “Biz iç denetimi yapıyoruz, peki bu kriz nasıl oldu?” diye meraklandılar. Ve sorguladılar. O güne kadar ipine sarıldıkları “Hesap verilebilirlik, şeffaflık, hissedarlara açıklık, çalışanlara sorumluluk, etik kodlar” gibi kavramların aslında “Sürdürülebilirlik” olmadan eksik olduğunu, hatta ‘ölümcül’ olduğunu kavradılar. Ama asıl bomba, iç denetim kavramı ile risk yönetim kavramı arasındaki ayrımı anladıkları anda patladı beyinlerde, yüreklerinde…
Yarım asırdan fazla süredir sanayi ve hizmet sektöründeki işletmelere bağımsız denetim, kurumsal finansman ve uzmanlaşmış danışmanlık hizmetleri sunan Era Yönetim Danışmanlığı, ‘Risk Yönetimi’ni iş dünyasına, firmalara anlatan, tanıtan, sevdiren, şirket anayasasına yazdıran, takip eden, ettiren, denetleyen bir şirket. Konuya hakim, uluslararası tecrübeyi sahip uzman bir kadroyla çıktıkları yolda Sermaye Piyasalarında bu konuda etkili ve önemli bir aktör konumunda. Son 10 yıldır dünyanın gündeminde olan ancak Türkiye’de 2-3 yıldır konuşulan, ciddiye alınan Risk Yönetimini Era Yöneticisi Bikem Kanık’la konuşuyoruz. Adeta soru yağmuruna tutuyoruz. “Büyük krizde bir şey daha ortaya çıktı dünyada . Tamam, biz bilançolara bakıyoruz, kurumsal risk kuralları, bir sürü yasalar getirdik ama sürdürülebilirliğe kafayı takmadık. Yönetim kurulu başkanları geliyorlar, o sene bir yatırım yapıyorlar, primi, bonusu alıyorlar. Halbuki bu yatırımın 3-5 sene sonra şirkete, genele ne katkı yapacağı hesaplanmıyor. İşte ondan sonra sürdürülebilir büyüme çok önemli hale geldi” diyen Bikem Kanık, finansal alemin 3 ‘kutsal’ kavramını anlatıyor: “Risk Yönetimi, Kurumsal Yönetim, Sürdürülebilir Büyüme, birbirini tamamlayan, birbirinin üst kümeleri gibi oldu aslında. Yani yasalara uyumdan sonra risk yönetimi yapmanız gerekiyor. Bütün bunların ana çerçevesi kurumsal yönetim bakış açısı ile hesap verilebilir ve şeffaf olmanız gerekiyor. Verimli olmanız gerekiyor ve sürdürülebilir olmanız gerekiyor…”
Ve risk yönetimini şu sözle ifade ediyor Kanık: Check-up.
“Ben markayım” diyenleri, marka olma iddiasındakileri, insan gibi önceden ‘iş sağlıkları’ adına önlem almaya davet ederken aslında sonradan “Kral çıplak” olmamak adına uyarıyor: “Çünkü risk yönetimi proaktif bir davranıştır. Bir şey olmadan evvel çalışırsınız, bu olursa ne yaparım diye...”.
Özetin özeti: Ya krizlere hazır olur, yaşarsınız. Ya da krizin kucağına düşer, çile çeker, veda edersiniz. Nereye mi? Tabi ki finansal hayata…
Sohbet Borsa’ya uzanıyor. Binlerce yatırımcıya karşı sorumluluk taşıyan halka açık şirketlerde durum ne? Bu konuda da ‘tavizsiz’ konuşuyor Bikem Kanık. “Olmazsa olmaz” diye giriyor cümleye. Tasarruf sahiplerini işaret ediyor, soruyor: “Hissesini alacağı şirketin taşıdığı, taşıyacağı riskleri bilmek istemiz mi insan?” Öyle ya, dünya hali; savaşlar, kıtlıklar, ambargolar, hammaddelerdeki inanılmaz fiyat trafiği ve diğerleri, hepsi başlı başına bir risk değil mi? Peki, Borsa İstanbul’da kimler hazır bu yolda? Kimler bir iki yıl değil, yüzlerce yıl ayakta kalmak arzusunda? Bu kavramın kıymetini, itibarını biliyor, yatırımcısıyla güven tazelemek istiyor?
ERA Yönetim Danışmanlığı’ndan Bikem Kanık, ‘sürdürülebilirlik’ röportajında tüm bu kritik soruların yanıtlarını veriyor.
Halka açık şirketlerde çok uç işlemler yapmalarına rağmen Bazı patronlar çok korunuyor bazılarına çok kolay ceza uygulanıyor. Kervansarayda turkiye borsa tarihinin en uç ve farklı farklı bitelikli çok sayıda yatırımcı söğüşleme işlemleri yapılmış am hiç kimse ciddi br yaptıra gidememiş.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.