Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan tarafından hazırlanan analiz
"TCMB, beklenildiği gibi politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmedi (Konsensüs: 0bp, Gedik Yatırım: 0bp). TCMB, yılın ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini (1 hafta vadeli repo ihale faizi) beklentilerle uyumlu olarak %24,00 seviyesinde sabit tuttu. Böylelikle, sadeleşme süreci sonrasında yapılan ayarlama kapsamında otomatik olarak gecelik borç alma faizi (faiz koridoru alt bandı) %22,5, gecelik borç verme faizi (faiz koridoru üst bandı) %25,5, geç likidite penceresi borç verme faizi de %27,00 seviyesinde kaldı.
Karar metninde, olası faiz indiriminin zamanlamasıyla ilgili sinyal yer almadı. Karar sonrasında yayınlanan metnin, iktisadi faaliyet ve enflasyon konusundaki bazı küçük ifade değişiklikleri haricinde bir önceki metinle büyük ölçüde aynı olduğu görüldü. TCMB, dış talebin seyrine dair görüşünü doğrudan "gücünü koruyor" demek yerine "gücünü nispeten koruyor" şeklinde ifade ederek bir miktar yumuşattı. Ayrıca, iktisadi faaliyetin genel seyrine yönelik olarak "yavaşlamanın devam ettiği" ifadesinin de "yavaş bir seyir izlediği" ifadesiyle az bir miktar da olsa yumuşatıldığı görüldü. Enflasyon tarafında ise TCMB'nin genel olarak sıkı politika duruşunu koruduğunu yansıtan ifadeler kullanmayı sürdürdüğü söylenebilir. Metinde, enflasyonda yakın dönemde gözlenen iyileşmenin genel enflasyon görünümü yerine enflasyon göstergeleri düzeyinde bıraktığı görülüyor.
Fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağı ifadelerinin yinelenmesi hem metnin ana mesajı hem de politika faizinin sabit bırakılmasının temel gerekçesi niteliğinde. Son iki PPK toplantısının ardından yayınlanan karar metinlerinin detaylı karşılaştırmaları sonraki sayfada yer almaktadır.
Olası faiz indirimi için haziran ayı olasılığı arttı. Olası faiz indirimi için ilk sinyalin bugünkü karar metninde verilmesini bekliyorduk, ancak TCMB'nin mevcut iletişiminde herhangi bir değişikliğe gitmediği ve sıkı para politikası duruşunu korumayı sürdürdüğü görüldü. Hatırlanacak olursa, TCMB yakın dönemde piyasa ile kurduğu iletişimlerde sıklıkla enflasyonda tek seferlik veya dışsal maliyet unsurları kaynaklı gerilemelerden ziyade kalıcı bir iyileşme trendi görülmedikçe sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etmekteydi. Şubat ayı manşet TÜFE rakamlarında gözlenen düşüşün büyük ölçüde talep kaynaklı olduğu görüldü. Buna karşın gıda fiyatlarındaki katılık, ÜFE'deki yüksek seyir (potansiyel geçişkenlik etkisi) ve yılın ilk yarısındaki düşük baz etkisi hâlen önemli yukarı yönlü riskler olarak kalmaya devam ediyor. Ayrıca, yakın dönemde TÜFE'yi düşürücü yönde etki eden bazı sektörlerdeki vergi indirimleri ile gıdadaki tanzim satışların ilk çeyreğin sonrasına uzatılıp uzatılmayacağı da henüz netlik kazanmış değil. Diğer taraftan, yıllık çekirdek TÜFE göstergelerinde sürmekte olan aşağı yönlü trendin orta vadeli enflasyon görünümü açısından olumlu bir sinyal oluşturduğunu da not etmekte fayda var. Enflasyondaki yüksek seviyeler ve iktisadi faaliyetteki dengelenme eğilimi politika yapıcılar açısından önemli bir ikilem (fiyat istikrarı ve büyümedeki yavaşlama) yaratmaya devam ediyor. Dezenflasyonist (enflasyondaki yavaşlama) sürecin yılın ilk yarısında yavaş seyredip, olumlu baz etkileriyle yılın ikinci yarısında momentum kazanacağını düşünüyoruz. Buradan hareketle, yıllık TÜFE'nin yılın ilk yarısında yataya yakın (%18-20 aralığı) seyredip, baz etkileri sayesinde geçici de olsa üçüncü çeyrek sonunda %12-13 seviyelerine kadar gerileyebileceğini düşünüyoruz. 2019 yılsonu TÜFE tahminimiz %16 seviyesindeyken TCMB'nin yılın ilk enflasyon raporunda yer alan 2019 yılsonu TÜFE tahmini %14,9, hükümetin ekonomi programındaki resmi tahmini ise %15,9 seviyesinde. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak bu sabah katıldığı bir toplantıda önümüzdeki süreçte enflasyon rakamlarına ilişkin iyimser beklentilere sahip olduğunu ve yılsonu enflasyon rakamının ekonomi programındaki tahminlerin altında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Tüm bu gelişmeleri bir arada değerlendirdiğimizde, TCMB'nin yılın ikinci çeyreği ile birlikte, dezenflasyonist süreçte beklenen iyileşmenin katkısıyla, politika faizinde kademeli bir şekilde başlayabileceği tahminimizi koruyoruz. Ancak, olası indirimlerin para politikasındaki mevcut sıkı duruşu korunmasını sağlamak üzere kademeli gerçekleşeceğini düşünüyoruz. TCMB'nin bu yönde henüz bir sinyal vermemiş olması nedeniyle olası ilk indirim için nisan toplantısından ziyade haziran (12 Haziran) toplantısına yönelik olasılığın arttığını değerlendiriyoruz. TCMB'nin bir sonraki PPK toplantısı 25 Nisan tarihinde gerçekleşecek olup yılın ikinci enflasyon raporu 30 Nisan'da basın toplantısı tanıtılarak yayınlanacak."
Faiz sabit tutma kararına rağmen dolar büyük ölçüde değer kazandı. Kaybeden Devletine milletine parasına güvenenlere oldu. Elinde döviz tutanlar Forex piyasalarında bayram ediyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.