FAKTORİNG CİDDİ BİR İŞ, CİDDİ OLMAZSA İŞ ÇIĞRINDAN ÇIKAR
-Faktoringin geleceğini, potansiyelini nasıl görüyorsunuz?
Zafer Ataman: Ben aşağı yukarı finans sektörünün her alanında çalıştım, bankacılık, yatırım bankacılığı, leasing, faktoring, sigorta, hayat sigortası alanlarında yönetim kurulu üyeliği, genel müdürlük, kuruculuk yaptım. Şuna inanıyorum; faktoring iyi kullanılırsa KOBİ’ler için çok iyi bir terzi yapımı finansman ürünü. Adamın satışı varsa, iyi niyetliyse, avansı fonlamıyorsa, gerçek ticareti fonluyorsa, ister Kayseri’de ol, ister Erzurum’da, ister Bitlis’te ol, İster İstanbul’da, boşluk nerdeyse ona göre çalışan bir sistem. Dolayısıyla tam Türkiye’ye uygun bir finansman modeli. Dünyada faktoringin cirosu 2 trilyon dolar. Türkiye’de şu ana kadar GSMH’den yüzde 5 pay bile alamamışız. Türkiye’deki ihracattan aldığımız pay garantili işlemlerde 4.5 - 5 milyar dolar… 2023 hedefleri kapsamında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturduğumuzu düşünün, yüzde 5’i 25 milyar dolar eder. Potansiyeli görüyorsunuz değil mi? Şimdikinin 5 katı… Bir de Avrupa gibi yüzde 10’ı yakaladığımızı düşünürseniz 50 milyar dolar eder.
Faktoringin GSMH’dan aldığı pay İtalya’da yüzde 14, Almanya’da yüzde 9, Tayvan’da yüzde 20. Yani bizim açımızdan çok önemli bir potansiyel var. Faktoring kayıt içi ekonomiyi de teşvik ediyor. Çünkü fatura var işin içinde, fatura olmayan işe giremiyorum zaten.
-Faktoring kayıt içine girmeyi teşvik mi ediyor, yoksa kayıt içi sistem geliştikçe faktoring de mi büyüyor?
Zafer Ataman: Her ikisi paralel seyrediyor. Biz faturayla iş yaptığımız için kayıt içini teşvik ediyoruz, aynı zamanda kayıt içi geliştikçe Pazar payımız daha da artıyor. Türkiye’nin paralel ekonomisini düşünürsek orada da çok büyük bir potansiyel var.
-Sektördeki şirket sayısı bir hayli fazla…
Zafer Ataman: Faktoring’de 76 firma var, her yıl değişiyor firma sayısı. Bu rakam az mı çok mu diye herkes soruyor. Sistemde ihtiyaç olduğu sürece yeni oyuncu gelir. Ama bu işin ciddi yapılması lazım, çünkü ciddi bir iş, ciddi olmazsa iş çığırından çıkar…
-Yeni düzenlemeler faktoringe daha bir disiplin getirdi mi?
Zafer Ataman: Bir kere biz 6 senedir BDDK ile beraber çalışıyoruz. BDDK’nın bu konuda tartışılmaz bir katkısı oldu. Şimdi önemli olan faktoring şirketinin yatırımcısının bu sektörde ne kadar büyüyeceğini, nerelere varabileceğini çok iyi düşünerek hareket etmesi lazım. Burada gerçekten bir oyuncu olacaksa kalması lazım, yoksa günü kurtarmak için bir yatırımcı olmaz. Her şeyi piyasa şartları belirler. Siz para kazandığınız bir işi bırakır mısınız? Para kazanıyorsanız sistemin içinde kalırsınız, eğer ciddiyetsiz yaparsanız para kaybedersiniz, o zaman da sistemden çıkarsınız. Dolayısıyla ben önümüzdeki süreçte Türkiye’nin büyümesine ve ticaretin artmasına paralel olarak, faktoringin potansiyelinin sürekli değerlendirileceğine inanıyorum.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.