KREDİ SİGORTASI ŞİRKETLERİYLE ANLAŞMA İMZALAYACAĞIZ
-Kredi sigortası işi yapan şirketlerle ilişkiniz nasıl?
Zafer Ataman: Yakında onlarla da bir protokol imzalayacağız. Faktoring sektörüne oradan da bir destek gelecek. Bizim orada yapmaya çalıştığımız, yurt içi garanti sistemini de bu işe katabilmek. Eğer yurt içinde de bu garanti sistemini çalıştırabilirsek faktoring sektörünün ivmesi daha da büyür ama, şu an Türkiye’de garantili işler çok fazla artmıyor.
-Görüşmeler hangi aşamada?
Zafer Ataman: Bu şirketlerin genel müdürleriyle görüşüyoruz. Yakında kredi sigorta şirketleri yeni bir poliçeyle faktoring firmalarıyla çalışma metodolojisini belirleyecek. Bu konuda çalışıyoruz, 2-3 ayda bitecek inşallah.
-Buradan beklentiniz nedir? Biraz açabilir misiniz?
Zafer Ataman: Kredi sigortası şöyle çalışıyor; bir alacaklı, bir borçlu var. Alacaklının lehine, borçlunun garanti altına alınması esasına dayanıyor, bütün sistem buna göre çalışıyor. Faktoring şirketleri bunun para kullandıran ayağında faaliyet gösteriyor. Şirket garantili alacağı karşılığında faktoring şirketinden daha ucuz imkan sağlayabilecek. Dünyada çok yaygın kullanılan bir sistem bu, Türkiye’de çok mahdut miktarda kullanılıyor.
-Maliyete etkisi olacak mı?
Zafer Ataman: Bir kere garanti verildiği için bir komisyon bedeli var. Miktarını kredi sigorta şirketleri belirleyecek. Tabi garantili portföyün fonlaması daha kolay olur. Hem bankacılık sisteminden, hem yurt dışından, müşteride bunun faydasını görür. Ama şu anda şuradan şuraya düşer demek için erken. Bu sistem garantili olduğu için marjları düşürebilme imkanımız olacak, faizden fedakarlık yapabilirsiniz. Bir garantili alacağı satın alıp fonlamak var, bir de garantisiz satış var. Tabi ki garantili olanı tercih edecektir herkes. Ben garantili alacağımı alırsam, batık riskini ona göre hesaplayacağım. O da fiyata yansıyacak.
Bizim burada hesapladığımız en büyük şey şu; Türkiye’de faktoring bir olgunluğa geldi. Kanun da çıktı, şimdi diğer sektörlerle konuşulması lazım. Eximbank bunun bir ayağı, kredi sigortacılığı bunun bir başka ayağı, TİM bunun bir başka ayağı. Bir de bunun için KOSGEB, TOSYÖV gibi KOBİ örgütlenmeleri ayağı var; hepsiyle ilişkiler kuruyoruz, bunu nasıl bir ürün halinde yayabiliriz diye.. .
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.