HER SEKTÖRDEN 5 KİŞİ YÖNETİMDE OLACAK, BAŞKAN DÖNÜŞÜMLÜ SEÇİLECEK
-Bu taslakta neler var?
Zafer Ataman: Taslakta en önemli şey birliğin yeni işletmeler kurması var. Örneğin; tescil işlemleri leasing sektörüne verildi, artık bundan sonra tescilleri leasing sektörü yapacak. Eskiden mevcut evrakın tescilleri noterde yapılıyordu. Faktoring şirketleri de fatura merkezi kuracaklar. Yaptıkları işlemleri, almış oldukları temliklerin bildirimini yapacakları bir fatura merkezi kuracaklar. Büyük ihtimalle birliğin altında iktisadi işletme olarak kurulacak. Bir çeşit Bankalararası Kart Merkezi veya Kredi Kayıt Bürosu gibi…
-Üç sektör tek çatı altında toplanacak. Bu durumda birliğin yönetim yapısı nasıl olacak?
Zafer Ataman: Birliğin bir yönetim kurulu olacak, prensip olarak her 3 sektör yönetim kurulunda eşit temsil edilecek.
-Her sektördeki şirket sayısı farklı, yönetimde eşit temsil sorun yaratmaz mı?
Zafer Ataman: Şirket sayıları çok önemli değil. Prensipte kabul edilen eşit temsil olması daha onaylanmadı ama, her sektör yönetimde yüzde 33’er oranda temsil edilecek. Önemli olan şirket sayısı değil, sektörde söz hakkının olması. 15 kişilik bir yönetim kurulu önerdik, her sektörden 5 kişi yönetimde olacak. Yönetim kurulu seçildikten sonra kendi içinde başkanı seçecek. Her sektörden dönüşümlü olarak seçileceğini öngörüyoruz. Bir dönem leasing, bir dönem faktoring, bir dönem de tüketici finansman sektöründen biri başkan olacak. Tabii önerimiz Bakanlar Kurulu’ndan geçerse… Haziran’a kadar bu sürecin bitmesi lazım… Sektördeki dernekler, birliğin kurucu yönetim kurulu olacak. Böylece ilk defa 3 ayrı sektör bir araya geliyor.
-Siz hem leasing hem de faktoring şirketinin genel müdürüsünüz. Ayrıca Faktöring Derneği’nin Başkanı, Finansal Kiralama Derneği’nin de (FİDER) yönetim kurulundasınız. Dolayısıyla her iki sektörü de yakından izleyen biri olarak 2012 ve 2013’ün ilk 3 aylık performansını değerlendirebilir misiniz?
Zafer Ataman: Faktoring sektörünün geçmiş 17 senede ortalama yılda yüzde 25 büyümesi var. Fakat bu trent son 1-1.5 yıldır biraz aşağı doğru düştü, yüzde 10-15’ler civarında. Bunun iki nedeni var. Bir tanesi; Türkiye’de deflasyonist ekonomi politikalarının öne çıkmasıyla kredi hacimlerinin daraltılması, ekonomik büyümenin yüzde 9’lardan yüzde 4’lere düşmesiyle alakalı. İkincisi ise bu yasal değişikliklerin rayına oturması lazım ki tekrar ivmelensin. Esasında bizim açımızdan büyüme hızının biraz yavaşlaması da doğru. Hiç olmazsa bu süreçte sektörün ayakları yere sağlam basar. Geçen yıl sektörde yüzde 10-15 civarında bir büyüme oldu ama asıl sevindirici yönü uluslararası ihracat işleri büyüdü.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.