DİJİTALLEŞME SEKTÖR OLARAK ÜZERİNDE DURDUĞUMUZ EN ÖNEMLİ KONU
-Faktoring sektörünün dijital platform kurma çalışmaları nasıl gidiyor?
Hulki Kara: Faktoring sektörünün son iki yıl içerisinde üzerinde durduğu en önemli konulardan bir tanesi dijitalleşme. Dijitalleşme sadece bizim gündemimiz de değil, dünyada finans alanında tüm sektörler dijitalleşme üzerine odaklanmış durumda. Zaten faktoring sektörünün uygulamalarına dünya çapında ve özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde baktığınız zaman çoğu işin dijital sistemler üzerinden gerçekleştiğini görüyoruz.
Biz faktoring sektörü olarak son iki yıldır bu konu üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu alanda iki tane ana projemiz var. Birincisi özel entegratörlük projesi. Finansal Kurumlar Birliği’nin iktisadi işletmesinin çatısı altında bir özel entegratörlük çalışması devam ediyor. Hemen hemen sonuçlandığını söyleyebiliriz. Özel entegratörlük, e-fatura sistemine aracılık yapan bir yapı. Bizim bu projemizde amacımız aracılık ettiğimiz faturaların finansmana konu olacağı bir platform oluşturmak. Doğal olarak satıcı özel entegratör aracılığıyla gerçekleştirdiği faturalama işlemini eğer finansmana tabi tutmak isterse, bu platform üzerinden faktoring firmalarından fiyat talep edecek. Biz o fiyatı kendisine vereceğiz faktoring firmaları olarak. Satıcı oradan uygun olan fiyatı ya da kendisinin yapmak istediği firma üzerinden elektronik olarak faktoring işlemlerini gerçekleştirebilecek. Bu şu an itibariyle birinci olarak yürüttüğümüz proje.
Diğer projemiz ise, sektör olarak tedarik zinciri finansmanı üzerine yaptığımız yoğun çalışma. Aslında faktoringin genel finansman yapısına baktığınız zaman bütün dünyada işlem hacminin büyük bölümü tedarik zinciri finansmanı yolu ile yapılır. Biz de bu platformu Türkiye’de kurmaya çalışıyoruz. Evet, bugün Türkiye’de faktoring firmaları tedarikçi finansmanı yapar; yani bir büyük firmanın alıcılarının faturalarını finansmana tabi tutar. Ancak, buna tedarik zinciri finansmanı değil de, basit anlamıyla tedarikçinin finansmanı demek daha doğru olur. Bu projemizde ise, teknolojik alt yapısıyla, hukuki zemini ile, finansman yöntemleri ile tam anlamıyla bir tedarik zinciri finansmanı oluşturuyoruz. Dijital platformu kurma ve kuracak olan firmanın seçimi aşamasındayız. Bu yapı, BDDK’ya da sunulup, BDDK tarafından da olumlu görüşler ve düzenlemeler hayata geçirildikten sonra tamamlanmış olacak.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.